Poslanici u NSRS nisu podržali veto na trgovinski sporazum sa UK

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska nije podržala vitalni interes i veto člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjevernom Irskom.

Za odluku je glasao 51 narodni poslanik. Protiv je bilo 11, dok suzdržanih nije bilo.

Tako Dodikov veto nije dobio podršku, jer je za vitalni interes potrebna dvotrećinska većina, čime se ovakav ishod može smatrati još jednim porazom koalicije okupljene oko Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Zastupnici u NSRS u višesatnoj raspravi su govorili o “Prijedlogu odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 8. juna 2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske”.

Iz opozicije su tokom rasprave optužili Dodika i SNSD da devalvira mehanizam vitalnog interesa i značaj NSRS, dok su iz SNSD-a stizale optužbe da opozicija radi u interesu stranih sila protiv RS.

Dodik je kao razloge za veto naveo spominjanje Republike Kosovo u sporazumu bez upućivanja na Rezoluciju VS UN, negativne stavove institucija RS o sporazumu, te činjenicu da se u sporazumu navodi samo bosanski jezik.