Potočari – Džaferović: Istina i pravda su najvažnije kada dođemo na ovo sveto mjesto

Dvije riječi su uvijek najvažnije kada god dođemo na ovo sveto mjesto, jedna riječ je istina, a druga pravda – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Ističe da će se nastaviti boriti za istinu i pravdu i da svi oni koji su učestvovali u izvršenju genocida moraju doći pred lice pravde.

– To je cilj koji moramo postići. Čuvat ćemo istinu i boriti se protiv negatora genocida. Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je učinio veliku stvar kada je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina utvrđenih pravosnažnim odlukama. Negiranje genocida značajno je smanjeno, ali na žalost nije isključeno – rekao je Džaferović.

Napominje da će se boriti za prava povratnika, te da Memorijalni centar ima ulogu koja mu pripada i da mjesta masovnih egzekucija budu zaštićena, a ne da se uništavaju kao što je sada situacija.

Podsjetio je da će “Srebrenički inferno” prvi put danas izvesti djeca porodica žrtava, koja su rođena i rasla u Srebrenici.

– Ti tužni stihovi danas će biti još tužniji, ali to će predstavljati i nadu jer ta djeca žive u Srebrenici. Djeci i porodicama u Srebrenici treba pomoći. Moramo učiniti sve da život povratnika bude što dostojanstveniji – zaključio je Džaferović.

(FENA)