Potpisivanje ugovora o grantu od 600.000 eura između KS i EBRD-a

Potpisivanje ugovora o grantu od 600.000 eura između KS i EBRD-a

Vlada Kantona Sarajevo (KS) dala je danas saglasnost na potpisivanje Ugovora o grantu u vrijednosti od 600.000 eura, između Kantona Sarajevo – Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), namijenjenih za tehničku pomoć u svrhu nastavka realizacije Projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo”.

Tehnička pomoć podrazumijeva osiguranje kvaliteta detaljnih energetskih audita i reviziju projektne dokumentacije za odabrane javne objekte, koji će biti obuhvaćeni ovim projektom, sa Liste javnih objekata usvojenih zaključcima Vlade KS od 23. januara i od 14. jula 2020. godine.
žOna podrazumijeva i podršku u implementaciji Projekta, odnosno pripremu tendera, ugovaranje, praćenje realizacije ugovora i okolišnih dokumenata, izradu izvještaja prema EBRD-u, te nadzor nad izvođenjem radova.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović najavio je da će Ugovor o grantu biti potpisan u ponedjeljak naredne sedmice.

– Projekt ‘Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo’ realizuje se od jula 2019. godine. Finansira se iz kreditnih sredstava EBRD-a, u iznosu od osam miliona eura, kao i iz investionog granta Evropske unije od dva miliona eura. Tih 10 miliona eura direktno će se utrošiti u energijsku efikasnost 40 objekata javnih ustanova u KS. Osim tih sredstava, dobili smo od EBRD-a još ukupno 1.130.000 eura za tehničku pomoć, od kojih će 600.000 eura biti uskoro implementirano, nakon što u ponedjeljak potpišemo ugovor – pojasnio je ministar Hadžiahmetović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)