Povratak izbjeglica u fokusu nastavka sirijskih mirovnih pregovora

Nur Sultan Povratak izbjeglica biće jedna od tema u fokusu 18. runde sirijskih mirovnih pregovora koji se sutra nastavljaju u Nur Sultanu, glavnom gradu Kazahstan koji je ranije bio poznat kao Astana, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana saopćeno je da će se tokom dvodnevnih pregovora delegacije zemalja garantera Turske, Rusije i Irana sastati sa delegacijama sirijskog režima i opozicije.

Visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Selcuk Unal predvodi delegaciju Turske, dok je na čelu ruske delegacije Aleksandar Lavrentjev, izaslanik ruskog predsjednika. Delegaciju Irana predvodi Ali Asghar Khaji, viši pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova.

Sastanku će kao posmatrači prisustvovati i delegacije Ujedinjenih nacija (UN), jordanska delegacija, predstavnici Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice i Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Zainteresovane strane će razgovarati o nizu pitanja, uključujući uslove za bezbjedan povratak sirijskih izbjeglica, humanitarnu i socio-ekonomsku situaciju u Siriji, rad Ustavnog odbora u Ženevi, mjere za izgradnju povjerenja, oslobađanje talaca i traženje nestalih osoba.

Sirija je opustošena građanskim ratom koji traje od početka 2011. godine kada je režim Bašara al-Asada silom pokušao ugušiti prodemokratske demonstracije.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana. Njegovi sastanci također doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a.

(FENA)