Power: Dodik inspirisan Kremljom pokušava donijeti zakone koji oduzimaju prava građana

Šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power oglasila se povodom novih opasnih izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“U Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, prati druge u regionu opasnim antidemokratskim putem u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, prešućuju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesputano cvjeta”, izjavila je Power.Reakcija Power stiže nakon što je najavljeno da vlasti RS-a planiraju vratiti klevetu i uvredu u Krivični zakon tog entiteta, a predsjednik RS-a najavio je da će taj entitet uvesti i zakon o nevladinim organizacijama koji je prema njegovim navodima identičan američkom, a koji će strane organizacije nazvati “stranim agentima”.

Smatraju da bi predloženi zakoni bili loši za demokratiju i prosperitet koje stanovnici RS-a žele i zaslužuju.

U petak navečer reagovao je i State Deparment porukom da su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu.

“Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, navodi se.