Pravda: Hoće li Putin poslati vojsku u BiH?

Ruski list Pravda sugerira da bi i vojno trebalo pomoći Dodiku. Pravda, u svom izdanju na engleskom jeziku, objavio je tekst o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Pod naslovom: “Dodiku iz Republike Srpske potrebna je Putinova ruka pomoći”, ovaj medij piše da posjeta Milorada Dodika Moskvi dolazi “na vrhuncu sukoba sa Zapadom.

Da li je došlo vrijeme da se ruske vazdušno-desantne snage vrate u Bosnu?”, pita se novinar ovog lista.

Pravda navodi i da je lider bosanskih Srba “uvjeren da će Rusija i Kina pomoći ako Zapad uvede sankcije” RS-u.

Citira se i Dodikov intervju dat britanskom listu The Guardian, dio u kome on govori o svom predstojećem sastanku s Putinom i najavljuje da će svoje planove “o suverenitetu RS provesti” usprkos “protesta Londona, Vašingtona, Berlina i Brisela”.

“Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On jednostavno kaže: “Kako da pomognem?” Bez obzira o čemu sam razgovarao s njim, nikada nisam bio prevaren”, citira se Dodikova izjava za The Guardian.

Pravda prenosi i da je on “na sličan stav naišao i u Kini tokom komunikacije sa Xi Jinpingom”.

Ovaj list dalje navodi i da je Dodik zbog svoje politike sankcioniran, ali da ga to nije omelo, te da je sada čvrsto odlučio provesti zamišljeno do kraja i de facto otcijepiti RS.

Pravda navodi i stav bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova i bivšeg lidera Konzervativne stranke Williama Haguea koji je u autorskom tekstu za dnevni list The Time od 16. novembra napisao da je Dodik godinama potkopavao državu BiH dok je uživao podršku Rusije i Srbije, te da je Moskva to koristila za blokiranje evroatlantske integracije.

Prema Hagueu, Dodik ide ka secesiji. Stoga, istakao je britanski diplomata, NATO treba da pošalje svoje trupe u BiH.

U toj situaciji, smatra Pravda, Rusija treba pomoći Dodiku,

Podsjećaju i da je Rusija 1996. godine imala vazdušno-desantni bataljon u BiH kao dio međunarodnog mirovnog kontingenta, te da im je baza bila u Ugljeviku. No, trupe su premještene juna 1999. godine u Prištinu.

Pravda je bila prvi dnevni list Sovjetskog Saveza. Sada je nezvanično glasilo Kremlja.