Predstavnici Tužilaštva i CIK BiH razgovarali o osiguranju zakonitosti i sigurnosti izbornog procesa

Zakonitost i sigurnost predstojećeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, tema je sastanka kojeg su u Tužilaštvu BiH održali v.d. glavni tužioc Milanko Kajganić, njegov zamjenik, tužioc Tužilaštva BiH, sa delegacijom Centralne izborne komisije BiH, na čelu sa predsjednikom Suadom Arnautovićem.

Dužnosnici dvaju institucija, istakli su da se prate sve pojave i dešavanja koje mogu ukazivati na eventualnu ugroženost i nezakonito djelovanje u vezi izbornog procesa, kako u fazi prijava i tekućih priprema za predstojeće Opšte izbore, tako i u nastavku procesa u narednom periodu kada se očekuje intenzivna izborna kampanja, kao i sam izborni proces 2. oktobra 2022. godine.

Kajganić je istakao da će Tužilaštvo BiH dati punu podršku osiguranju zakonitosti i sigurnosti izbornog procesa, u svim segmentima iz svoje nadležnosti, kao i da se u saradnji sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, već vrše dogovori i potrebne pripremne aktivnosti.

Naglasio je da će se insistirati na uspostavljanju mehanizama, koji će građanima i subjektima koji učestvuju u izbornom procesu osigurati brzo prijavljivanje bilo kakvih nezakonitosti u vezi izbornog procesa, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

U skladu s tim će se sa partnerskim institucijama dogovoriti mehanizimi brzog reagiranja i dokumentiranja bilo kakvih nezakonitosti i mogućih krivičnih djela povezanih sa izbornim procesom.

Na sastanku je istaknuto da će CIK BiH i Tužilaštvo BiH, zajednički raditi kako bi se spriječile i otklonile sve potencijalne opasnosti ugrožavanja izbornog procesa, a također uspostavili i mehanizmi koji će dovesti do efikasnog dokumetiranja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela, ukoliko se ista evidentiraju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA)