Predstavnički dom traži od visokog predstavnika primjenu bonskih ovlaštenja

Predstavnički dom traži od visokog predstavnika primjenu bonskih ovlaštenja

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojio je zaključke Komisije za sigurnost u vezi aktuelne političke situacije.

S obzirom na to da su posljednjim aktivnostima političkih predstavnika iz Republike Srpske dovedeni u pitanje i mir i stabilnost u BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, njegovim Anexom X i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti UN-a traži od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta primjenu bonskih ovlaštenja koje su mu na raspolaganju, a u svrhu osiguravanja mira, stabilnosti i neometanog funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

– Očekujemo od Visokog predstavnika u BiH da kroz neposrednu intervenciju otkloni i poništi sve donešene odluke za koje, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i Ustava BiH, ustanovi da su u suprotnosti s Ustavom i važećim zakonima u našoj zemlji – rekao je predsjednik Komisije za sigurnost Damir Mašić.

Drugi zaključak je da Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva snage EUFOR-a i NATO-a da, u slučaju ugrožavanja sigurnosti građana u BiH izazvanih najavljenim protuustavnim djelovanjem zvaničnika i institucija Republike Srpske, postupe u skladu s rezolucijom Ujedinjenih nacija 1575 iz 2004. godine.

– Također, usvojen je zaključak da u skladu s važećim Krivičnim zakonom BiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži konkretno djelovanje Tužilaštva BiH koje ima i obavezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama. Građani BiH od pravosudnih institucija u BiH očekuju efikasnije i efektivnije procesuiranje svih krivičnih djela, a posebno onih koja ugrožavaju postojeći ustavno-pravni poredak u našoj zemlji – dodao je Mašić.

(FENA)