Preminuo je David Kamhi

Preminuo je David Kamhi

Danas, 12. marta 2021. je na bolji svijet pozvan prof. David Kamhi, istaknuti član naše zajednice“, objavila je Jevrejska opština u Sarajevu.

David (Aron) Kamhi rođen je 8. oktobra 1936. godine u Sarajevu. Nakon završene Prve gimnazije, Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu nekoliko je godina proveo na na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, te na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” u Rimu.

Održao je brojne koncerte u BiH i Evropi. Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te punih dvadeset godina predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH. Od 1993 – 1995. godine bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi BiH u Madridu od 1995 – 1996. godine.

Bio je potpredsjednik Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Jevrejske opštine u Sarajevu, te predsjednik Komisije za kulturu sarajevske Jevrejske opštine. Od 1992. do 2016. godine prof. Kamhi je bio hazan (predmolitelj) sarajevske Aškenaske sinagoge.

Profesor Kamhi strastveno se bavio istraživanjem kulture i tradicije bosanskohercegovačkih Jevreja, a posebno mjesto svakako zauzimaju njegova istraživanja đudeo-espanjola – jezika bosanskih Sefarda.

Sarajlije će ga pamtiti i poštovati kao čovjeka koji je i u najgorim vremenima opsade ostao u gradu, šetao iz prkosa ulicama dok su padale granatama. Nije Sarajevo želio napustiti ni kad je morao na liječenje. Svaki njegov javni istup, intervju ili predavanje, zračio je ljubavlju za svoj rodni grad i Bosnu i Hercegovinu.

(FENA)