Prije 16 godina Edin Džeko debitirao za reprezentaciju BiH i postigao prvi gol

Najveća zvijezda u historiji nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko na današnji dan prije 16 godina debitovao je u najdražem dresu.

 

Tog 2. juna 2007. godine Džeko je igrao u utakmici protiv Turske na Koševu, a BiH je slavila veliku pobjedu rezultatom 3:2. U pitanju je bila utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine, a Dijamant je pokazao kakvo će pojačanje biti za Zmajeve pa je odmah postigao gol u debiju.

Uslijedile su historijske godine, a Džeko je vremenom postao najbolji strijelac u historiji Zmajeva.

Odigrao je 127 utakmica i postigao 64 pogotka, a nosi i kapitensku traku već dugo. Sa reprezentacijom je izborio historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

“Ni slutio nisam tog 2. juna 2007. godine šta me sve čeka, šta nas sve čeka i znam da je nekad moglo i bolje i više, ali znam i to da sam uvijek davao onoliko koliko sam mogao u tom trenutku”, govorio je Džeko svojevremeno o ovom trenutku i debiju za Zmajeve.

Ni UEFA nije propustila priliku da čestita Edinu Džeki ovaj poseban dan. Tako je danas objavljena fotografija Džeke iz prve utakmice 2007. godine uz poruku da je na danas imao međunarodni debi pod zastavom BiH.

Poruka je objavljena na stranici UEFA Euro 2024., a baš je taj Euro trenutno najveći cilj reprezentacije BiH. Ko zna, možda bi plasman na smotru najboljih selekcija Evrope bila kruna fantastične reprezentativne karijere našeg Dijamanta.