Prijenos prava vlasništva – Društvena infrastruktura u Hrasnici vraća se građanima

 Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potpisali su danas ugovor o prijenosu prava vlasništva s Kantona Sarajevo na Općinu Ilidža.

Radi se o zemljištu u Hrasnici koje je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo uknjiženo kao državno vlasništvo, a nosilac prava raspolaganja bilo je privredno društvo u državnom vlasništvu “Famos”, koje je poslije agresije privatizovano.

Imovina, između ostalog, obuhvata Dom kulture s pripadajućim zemljištem i Centar fizičke kulture s građevinskim objektima i pripadajućim zemljištem.

Premijer Forto danas je podsjetio da se za privatizaciju u BiH često kaže da je bila kriminalna, te da je ovo bio jedan od primjera u kojem je društvena infrastruktura, poput kulturne i sportske, završila u privatnim rukama.

– Nakon dugogodišnje borbe Pravobranilaštva KS, imovinu koju smo uknjižili na Kanton Sarajevo vrlo rado vraćamo tamo gdje i pripada, lokalnoj zajednici, Općini Ilidža – naveo je premijer Forto.

Načelnik Muzur je, ovom prilikom, pohvalio angažman Pravobranilaštva, te istakao podršku premijera, Vlade i Skupštine KS u ovome procesu.

– Ako ne jedini, ovo je vrlo rijedak primjer da država poslije privatizacije, za koju znamo kakva je bila, nešto vraća u svoje vlasništvo. Za to smo se izborili zajedno – zaključio je načelnik Muzur, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)