Priprema za obilježavanje tridesete godišnjice od teških zločina sa elementima genocida u Prijedoru

U sjedištu Muftijstva bihaćkog u Bihaću održana je redovna sjednica Organizacionog odbora za održavanje kolektivne šehidske dženaze za žrtve Prijedora, 20. jula ove godine.

Na toj sjednici je konstatovano činjenično stanje kada je u pitanju broj žrtava koje su dosad identificirane i spremne za ukop, te primljena informacija o daljnjim aktivnostima Instituta za nestale kako bi se obezbijedili svi potrebni uslovi za organizaciju dženaze za te žrtve za koje se ispoštuje kompletna procedura.

– Danas smo imali vrlo važnu sjednicu. Osim izvještaja kojeg smo primili od predstavnika Instituta za nestale dr. Muje Begića, razgovarali smo i o detaljima koji bi trebali biti sastavni dio programa  obilježavana tridesete godišnjice teških zločina s elementima genocida na području općine Prijedor i doline Sane.

U toku su pripremne aktivnosti za one programe koji su i dosad bili realizovani, te pripremamo dodatne sadržaje koji će biti realizovani ove tridesete godišnjice – istakao je predsjednik Organizacionog odbora i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Kako je kazao, poseban fokus u razgovoru, na toj sjednici stavili su na idejno rješenje memorijalnog centra Kamičani kojeg planiraju prezentirati javnosti uskoro, te su razgovarali o drugim tehničkim pitanjima i hodogramu aktivnosti za šehidsku dženazu.

– Iskazali smo punu podršku Institutu za traženje nestalih te istakli da obilježavanje ove tridesete godišnjica treba dobiti posebno mjesto među zvaničnicima, kod diplomatskog kora, medija i među građanima Bosne i Hercegovine u cjelosti – istakao je predsjednik Organizacionog odbora i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, sjednici Organizacionog odbora prisustvovali su i članovi u sastavu hafiz Amir-ef. Mahić, Benjamin-ef. Hodžić, Ibrahim Kahrimanović, Nazif Pađan i dr. Mujo Begić, te sekretar Organizacionog odbora Nazif Horozović.

(FENA)