Projekt Vlade KS za UNSA se nastavlja – Kampus postaje moderna urbana oaza za mlade

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, rektor UNSA Rifat Škrijelj i pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za civilnu zaštitu Muhamed Memišević obišli su lokaciju, u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, gdje počinje izgradnja i uređenje zelenih i sportskih površina.

Rušenjem pet dotrajalih zgrada i čišćenjem terena započinje prva faza radova. Brojni sadržaji, uključujući dugu stazu za trčanje, dat će dodatnu dinamiku tom dijelu grada.

Taj važni projekt, koji Vlada Kantona Sarajevo realizuje zajedno s Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP-em,  odvijat će se u tri faze. Nakon prve faze čišćenja terena, koja bi trebala biti završena u roku od mjesec, slijedi izgradnja privremenih zelenih, sportsko-rekreativnih površina.

– Kampus će, zahvaljujući projektu Vlade KS, dobiti novi prostorni identitet. Nije slučajno da je Kampus, kao motor duhovnog i intelektualnog razvoja sarajevske regije i države BiH, smješten u srcu glavnog grada. Ipak, ruševine, smeće, neosvjetljeni dijelovi i neiskorišteni prostor u visokopotentnom dijelu grada, davali su sliku nedomaćinskog odnosa prema zajedničkom dobru i stavu prema progresu – navodi se.

– Vraćamo život u taj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone i dajemo novo lice Kampusu, kakvo i zaslužuju studenti i ovaj grad. Gdje god smo putovali, optimizam su budili prizori gdje je mnogo mladih na lijepo uređenim zelenim površinama, u svakodnevnim aktivnostima. I studenti UNSA i ovaj grad zaslužuju takve slike – izjavio je premijer KS Edin Forto.

Prema riječima ministrice Nikolić, današnji radovi predstavljaju zaokret u odnosu prema izvanredno vrijednom resursu.

– I dosad je bilo sporadičnih aktivnosti na uređenju bivše kasarne, a današnjeg Kampusa. Ipak, danas započinju radovi koji su dio sistemskog pristupa i združenog napora Vlade KS, Opštine Novo Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu. Moderna urbana oaza, kakvom smo je zamislili i radimo zajedno s prestižnim univerzitetom ETH iz Ciriha, garantuje da ćemo u skoroj budućnosti oživjeti Kampus i omogućiti razmjenu ideja i kreiranje inovativnih rješenja. Radosna sam i ponosna što učestvujem u procesu urbane transformacije Kantona Sarajevo – navela je ministrica Nikolić.

Rektor Škrijelj rekao je da je Univerzitet u Sarajevu, nakon što je uspješno riješio pitanje vlasništva te uspostavio Direkciju za izgradnju i održavanje Kampusa, dao novi zamah projektima razvoja tog studentskog centra UNSA, pri čemu prije svega misli na izgradnju zgrade Univerzitetske biblioteke, ali i na taj projekt izgradnje i uređenja zelenih i sportskih površina.

– Sadržaji koji su predviđeni projektnim zadatkom-multifunkcionalna staza u formi trga, trim staza sa teretanama na otvorenom za vježbanje, pješačke staze sa nekoliko posebnih hortikulturno uređenih površina i urbanim mobilijarom, bit će na raspolaganju studentima i profesorima Univerziteta, ali i građanima. Zahvaljujem Općini Novo Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija za podršku – rekao je rektor Škrijelj.

Kako je naveo Memišević, saradnja sa UNSA je produktivna i konkretna.

– Veliki izazov je izgradnja univerzitetske biblioteke koja je, nakon višegodišnjih blokada, konačno započela prošle godine. Današnji početak uređenja Kampusa je pokazatelj koliko je važno imati zajedničku viziju i saradnju na različitim nivoima vlasti – naveo je Memišević, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA)