Promocija knjige ‘Zločini seksualnog zlostavljanja u BiH 1992.-1995.’

Promocija knjige “Zločini seksualnog zlostavljanja u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. u svjetlu teorije i prakse međunarodnog prava”, autorice dr. Sabine Subašić Galijatović bit će upriličena danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Povodom promocije knjige “Zločini seksualnog zlostavljanja u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. u svijetlu teorije i prakse međunarodnog prava”, Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, saopćio je da su međunarodnopravna teorija i praksa doživjele korjenite promjene kad je riječ o teškim povredama ljudskih prava kao što je seksualno zlostavljanje počinjeno u oružanim sukobima.

Normativno uređeni kao “povreda časti”, zločini seksualnog zlostavljanja činili su sve do 90-tih godina XX vijeka, s izuzetkom neznatnog pravnog učinka međunarodnih vojnih tribunala u Nirnbergu i Tokiju, dio nesankcionirane “ratničke prakse”. Obim zločina seksualnog zlostavljanja počinjenih tokom agresije na BiH i njihov sistemski karakter ukazali su na svu slabost međunarodnopravnih instrumenata i bili jedan od ključnih razloga osnivanja Međunarodnog ad hoc krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, naveli su iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Provedeno empirijsko istraživanje u ovom radu pokazuje da je od 127 premeta koji se odnose na različite zločine počinjene na području BiH, 75 osoba procesuirano po osnovu individualne odgovornosti, između ostalog i za zločine seksualnog zlostavljanja. Gotovo istovremeno, pred Međunarodnim sudom pravde, također sa sjedištem u Haagu, punih 14 godina odvijao se proces koji je BiH pokrenula protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Analiza ovog procesa pokazuje na koji način i u kom obimu je ovaj sud tretirao zločine seksualnog zlostavljanja po pitanju odgovornosti država. Da li je međunarodno sudstvo uspjelo sagledati opseg kriminalnog fenomena i ulogu koji su ovi zločini imali tokom oružanog sukoba u BiH (1992.-1995.)? – navodi se u sapćenju.

Recenzentkinja, prof. dr Jasna Bakšić-Muftić, ističe da se u ovom djelu jasno artikuliraju problemi seksualnog nasilja u vrijeme oružanih sukoba i relevantna sudska praksa koja ih je tretirala u donosenim presudama u ovoj oblasti.

– Djelo je teorijski važno jer pokazuje razvoj međunarodnog prava u ovoj oblasti, a praktični značaj dobiva u istraživanjima usmjerenim na seksualne zločine, njihov pravni i sudski tretman u slučaju BiH. Knjiga je po svojoj koncepciji i metodologiji originalna, a napisana je jasnim akademskim stilom. Knjiga “Zločini seksualnog zlostavljanja u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) u svjetlu teorije i prakse međunarodnog prava” nesumnjivo će biti korisna literatura istraživačima ljudskih prava u oružanim sukobima, seksualnih zločina počinjenih u BiH, pravnog i sudskog tretiranja ovih zločina u dosadašnjoj međunarodnoj i domaćoj sudskoj praksi – navela je Bakšić-Muftić.

(FENA)