Proračuna Distrikta povećan za 27,8 milijuna maraka

Na sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH održanoj u četvrtak usvojen je rebalans proračuna Distrikta za 2022. godinu u iznosu od 27.855.072,51 marku, pa je tako ukupan proračun Distrikta za ovu godinu povećan na 267.018.339,51 marku.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić kazao je da je rebalans odobren uz svih 306 amandmana gradonačelnika i pet amandmana skupštinskog Povjerenstva za proračun, te da pet amandmana oporbe nije prihvaćeno,priopćeno je iz brčanske Skupštine.

Napomenuo je da je prije konačnog usvajanja prijedlog rebalansa bio na dvomjesečnoj skupštinskoj raspravi, te da je održana i javna rasprava na kojoj su udruge građana iznijele svoje prijedloge i sugestije, od kojih su neki prihvaćeni.

Predsjedatelj skupštinskog Povjerenstva za proračun Srđan Blažić podsjetio je da su rebalansom izdvojena sredstva za kapitalne projekte koji se uglavnom odnose na izgradnju sportskih dvorana, dječjih igrališta, vodovodne, kanalizacijske i cestovne mreže, te rekonstrukciju Odjela pedijatrije u Općoj bolnici Brčko.

“Ovo je jako dobar rebalans i čini mi se da je ovo put kako bi u budućnosti trebali raditi. Izdvojeno je 500.000 maraka za izgradnju spomenika civilnim žrtvama rata, 1.600.000 maraka za subvenciju električne energije za kućanstva, kao i 50.000 maraka za subvenciju kamate za kupovinu prve nekretnine”, pojasnio je Blažić.

Skupština Distrikta usvojila je i nacrte zakona o civilnim žrtvama rata i zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovitoj kogeneraciji u Brčkom o kojem će biti održana javna rasprava 1. lipnja.

Voditelj Pododjela za razvitak i strategiju komunalnih usluga u brčanskoj Vladi Predrag Ljubojević naveo je da će se zakonom o obnovljivim izvorima energije, nakon entiteta, ta oblast urediti i u Distriktu što do sada nije bio slučaj.

“Planirali smo građanima omogućiti ugradnju solarnih kolektora kako za proizvodnju električne energije tako i za proizvodnju tople vode. Cijene su vrlo prihvatljive”, istaknuo je Ljubojević.

Usvojene su izmjene Zakona o stečaju i Zakona o radu, kao i izmjene i dopune Zakona o reviziji javne uprave i institucija u Brčkom, te Izvješće o radu Policije Distrikta za 2021. godinu i Odluka o razrješenju člana Upravnog odbora Javnog poduzeća “Luka Brčko”.

Odobrene su i odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na izgradnju infrastrukture u mjesnim zajednicama Bukvik, Dubrave, Donji brezik, Rašljani, Palanka,Srpska varoš i Brod.

(FENA)