PSBiH – HDZ poziva na usvajanje jednog dokumenta o stanju u Ukrajini

U nastavku današnje hitne sjednice posvećene krizi u Ukrajini Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul pozvao je poslanike da prihvate da se njihovi zaključci objedine u jedinstven dokument.

On je podsjetio da su na taj način i Ujedinjene nacije dale šansu da jedinstvena zajednička rezolucija bude podržana i od onih čijoj smo se podršci iznenadili, zbog čega smatra da bi bilo dobro da i ovaj parlament na sličan način postupi.

Njegova stranačka kolegica i dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto osudila je svako ugrožavanje mira te kazala da suosjećaju sa žrtvama rata u Ukrajini i da  smatra da bi se trebalo dogovoriti o jedinstvenim zaključcima Doma  kroz koje bi se iskazali stavovi poslanika.

– Ozbiljnost situacije, ratna razaranja i ljudske žrtve, nikome ne daju za pravo da prikuplja političke poene ili povlači paralele. Ključ je u pomirenju, dogovoru i smirivanju situacije – podvukla je Krišto.

Predložila je usvajanje zaključka kojim bi Predstavnički dom PSBiH podržao Rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta o ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i dao podršku u aktivnostima u odgovoru na invaziju na Ukrajinu.

Nakon diskusije poslanika HDZ-a, predsjedavajući Doma Denis Zvizdić dao je riječ ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću koju je u obraćanju poslanicima podržao većinu predloženih zaključaka.

Upoznao je poslanike s potezima koji su na nivou Vijeća ministara BiH već poduzeti u vezi s krizom u Ukrajini, naglašavajući da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo Vijeću ministara zahtjev za hitnu sjednicu.

Zahtjev je kaže upućen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ali i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevnadi te Cikotiću jer Okvirni zakon o zašititi i spašavanju dozvoljava pružanje pomoći.

– Bez obzira što nema usvojenog budžeta za 2022. godinu i što institucije funkcioniraju na odluci o privremenom finansiranju Ministarstvo sigurnosti je uputilo prijedlog da se iz tekuće rezerve izdvoji 200.000 eura za pomoć Ukrajini – dodao je Cikotić.

Potvrdio je da BiH u ovom trenutku raspolaže kapacitetima u centru u Delijašu i Salakovcu ukoliko bi se iskazala potreba za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Obraćanjem Cikotića završena je rasprava o odgovoru BiH na ukrajinsku krizu, a nakon čega će će uslijediti glasanje o predloženim zaključcima.

Ruska Federacija počela je 24. februara 2022. godine oružanu agresiju protiv Ukrajine, suverene države članice Ujedinjenih nacija te je u posljednjih nekoliko dana zauzela određena područja Ukrajine što je rezultiralo značajnim ljudskim žrtvama, uključujući civilno stanovništvo.

(FENA)