Putin i Erdogan – ruski lider poručio: EU neka zahvali Turskoj na tranzitu gasa

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i prvi čovjek Rusije Vladimir Putin održali su danas sastanak u Sočiju na kojem su razgovarali o odnosima država, ali i globalnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji koja je uveliko određena situacijom u Ukrajini.

Kako pišu ruski mediji, Erdogan i Putin su prije svega razgovarali o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, ali i o energetskoj situaciji u Evropi.

“Putin je naglasio važnost učešća Erdogana u rješavanju pitanja vezanog za izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Zahvalio je Erdoganu na pokretanju izvoza i činjenici da je istovremeno donesena odluka o nesmetanom dopremanju ruske hrane i đubriva na svjetska tržišta”, piše Tass.

Kada je riječ o energetskoj situaciju, lideri Turske i Rusije osvrnuli su se na značaj Turskog toka.

“Ruski predsjednik je Turski tok nazvao jednom od najvažnijih arterija za snabdijevanje Evrope ruskim gasom. Za razliku od svih drugih pravaca za snabdijevanje, Turski tok radi bez ikakvih kvarova i smetnji”, naglašeno je.

U kontekstu energetske krize, Putin je imao poruku i za lidere zemalja EU.

“Mislim da bi evropski partneri trebali biti zahvalni Turskoj što je osigurala nesmetan tranzit našeg gasa na evropsko tržište”, poručio je Putin.

Osim globalnih pitanja i problema, Erdogan i Putin su razgovarali o bilateralnim pitanjima, a turski lider je pojasnio kako će pregovori pomoći da se iznese uloga koju Turska i Rusija igraju u regiji.

“Vjerujem da će današnji sastanak otvoriti potpuno drugačije poglavlje u rusko – turskim odnosima”, rekao je Erdogan.

Također, lideri Rusije i Turske su razgovarali i o uvozu prirodnog gasa, te o gradnji turske nuklearne elektrane Akkuyu za koju je upravo zadužena Rusija.

“Akkuyu će biti prva nuklearna elektrana u Turskoj. Nakon puštanja u rad, proizvodit će oko 35 milijardi kilovatsati godišnje što će pokriti 10 posto potreba zemlje. Prema riječima direktora Rosatoma Alekseja Lihačova, planirano je da nuklearno gorivo za prvi blok elektrane bude isporučeno u maju 2023. godine. Projekat u potpunosti finansira Rusija”, navode ruski mediji.