Radončić: SBB će se odrediti ako SDP napusti pregovore, ne smijemo izgubiti međunarodnu pažnju

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) prokomentarisao je najavu SDP-a o istupanju iz pregovora o reformama Izbornog zakona s ciljem stavljanja pune pažnje na antiustavne i antidejtonske poteze vlasti Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom.

“Vidio sam stavove kolega iz SDP-a i potpuno se slažem s tim da nije uredu da gubimo dragocjeno vrijeme o veoma važnim pitanjima dok gospodin Dodik nastavlja separatističku politiku. Sačekat ćemo zvaničnu odluku SDP-a o tome da li zaista izlaze iz pregovora ili ne, a onda ćemo se na Predsjedništvu SBB-a odrediti o tom činu”, kazao je lider SBB-a.

Radončić naglašava da za njega dijalog nema alternativu.

“Veoma dugo smo priželjkivali pažnju zvaničnog Brisela i Washingtona za Bosnu i Hercegovinu. To smo danas rekli i specijalnom britanskom izaslaniku za Zapadni Balkan Stuartu Peachu. Trebamo nastaviti dijalog, ali i vidjeti da li je pritisak koji s razlogom, i uz moje odobravanje, pravi SDP najbolji put ili nije”, dodao je.

Kaže da BiH ne smije izgubiti međunarodne posrednike, ali da im se mora skrenuti pažnja da i oni izvrše korekciju u odnosu prema pregovaračima u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li će se SBB pridružiti inicijativi SDP-a ako to isto učine i SDA, Demokratska fronta, Narod i pravda i Naša stranka ili postoji opcija da SBB ostane “po strani”, Radončić kaže:

“Mislim da će, i vjerujem, organi naše stranke donijeti slična stajališta kao i drugi članovi opozicije, jer smo do sada bili veoma jedinstveni, i da ćemo u međusobnoj komunikaciji doći do najboljeg rješenja za BiH. Niko ne smije uzimati populističke poene pa ni opozicija”, zaključio je.