Raketiran Lavov, među žrtvama i dijete

Ruske su snage zasule Ukrajinu dalekometnim raketama. Prema objavi Generalštaba Vojske Ukrajine, eksplozije su zabilježene u Ternopoljskoj regiji, PVO radi u regiji Lavov, prema preliminarnim podacima, oborena raketa je oštetila infrastrukturni objekat, poznate su četiri žrtve, među kojima i dijete.

Šef regionalne državne uprave Lavov Maksim Kozicki objavio je na Telegramu da su “”stanovnici Lavovske regije u pripravnosti.

“PVO radi. Ostanite u skloništima. Znak za uzbunu još uvijek traje”.

Načelnik Ternopoljske regionalne državne uprave Volodimir Truš pozvao je na smirenost:

“Ne paničimo, ne komentirajmo. Zvanične informacije su samo na mojim kanalima i vojnoj administraciji. Sve ćemo kasnije objaviti. Čuvajte se”.

Gradonačelnik Ternopolja Serhij Nadal je, također na Telegramu, prenio da postoje izvještaji o eksplozijama u Ternopoljskoj oblasti.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi naveo je da trenutno u gradu mirno, ali da postoje izvještaji o eksplozijama u regionu.

Prema Kozickom, snage protivvazdušne odbrane oborile su projektil iznad Zoločeva, region Lavov. Usljed pada rakete oštećen je objekat civilne infrastrukture – ciglana. Za sada je poznato da su četiri osobe povrijeđene. Jedno od njih je dijete. Stanje nastradalih ljekari ocjenjuju kao blago i umjereno.

Procjenjuje se da su ruske rakete došle s jugoistoka Ukrajine, vjerovatno s Krima.

Prema Trushu, snage protivvazdušne odbrane ispalile su nekoliko neprijateljskih projektila iznad Ternopoljske oblasti. Na mjesto eksplozija izašli su specijalisti.

Stanovnici se pozivaju da ostanu u skloništima tokom napada.