Rasprava o zabrani zloupotrebe pojma genocid – Mirjana Marinković Lepić:“Ovo je bezobrazluk!”

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine raspravljaju o tome da li će Prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji su predložili poslanici iz Kluba Srba, biti razmatran po hitnom postupku. Dok su poslanici SNSD-a i njihovih partnerskih stranaka iz RS tvrdili kako ovim zakonom žele postići da se problemi u BiH rješavaju “s prave strane i na pravi način”, drugi poslanici tvrde da je ovo neprihvatljivo jer minimalizira pojam zločina genocida.

“Šta god ko mislio, zamišljao, insinuirao ili konstruisao, želim naglasiti da iza ovog prijedloga stoji dobra namjera, revitalizacija unutrašnjeg dijaloga i pokušaj smirivanja situacije. Iza njega stoje ne samo Klub Srba nego i građani RS kroz svoje predstavnike u NSRS. Iskreno želimo da se problemi u ovoj zemlji počnu rješavati s prave strane i na pravi način”, rekla je poslanica Snežana Novaković Bursać (SNSD).

Zvizdić: Odbacujem svaki pokušaj da se bude neutralan u pojmu genocid

Predsjedavajući ovog doma PSBiH Denis Zvizdić (NiP) kazao je kako je hitni postupak neprihvatljiv zbog sadržaja zakona jer smatra da je on nastavak “negiranja presuđenog zločina genocida u BiH”.

“Genocid u BiH je počinjen i međunarodno presuđen. To je nesporna činjenica. Oštro odbacujem svaki kompromis i pokušaj da se bude neutralan u pojmu genocid. Tu ne smije biti politićkog tumačenja pojma genocid. Ideja koja se spominje u Članu 3. ovog Prijedloga zakona je minimiziranje zločina genocida”, rekao je Zvizdić.

Poslanica Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) kazala je kako u ovom Prijedlogu nije na jasan način definisano šta se smatra zloupotrebom te da bi ovakvim formulacijama došlo do proizvoljnog tumačenja i selektivne primjene.

“Nadala sam se da će kolege ponuditi svoj prijedlog zakona o zabrani negiranja genocida jer ne priznaju postojeći, pa bismo imali šansu da diskutujemo i po mogućnosti nađemo neko zajedničko rješenje. Ali smatram ovo jednom vrstom bezobrazluka, da se nudi zakon koji zabranjuje zloupotreba pojma genocida, a mi nismo usvojili zakon kojim se zabranjuje negiranje pojma genocida”, kazala je Marinković Lepić.

Čolo: Ne poznajem ideju genocida, već krivično djelo

Alma Čolo (SDA) kazala je kako se krivična djela trebaju nalaziti u krivičnom zakonodavstvu i kritikovala sadržaj.

“Ne poznajem ideju genocida. Ja poznajem krivično djelo genocida koji je preciziran u UN konvenciji. Ovakvim krivičnim djelom u Prijedlogu zakon povređuje se Evropska konvencija o ljudskim pravima. Nije pravno opravdano i ne mogu podržati”, dodala je.

Stevandić: Prvi put je ravnopravno tretiran svaki narod i pojedinac

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) kazao je kako ovo nije tema u kojoj mogu tražiti saglasnost, ali da mogu provoditi neku vrstu deeskalacije i smiriti strasti i vrijeđanje. Dodao je kako su u ovom Prijedlogu stvari postavljene identično za svakog pojedinca i svaki narod.

“Mislim da je prvi put ravnopravno tretiran svaki narod i pojedinac, ne dovodeći u pitanje lična osjećanja, ograđujući se od svega što bi nekome bilo uvredljivo. Ja kada bih nazvao u Banjaluci genocidnim neke komandante koji govore da Srbe treba pobiti u kraju gdje sam ja rođen, ja bih bio osuđen jer je taj zakon usvojen u NSRS”, rekao je Stevandić.

Njegov bivši koalicioni kolega Nenad Nešić (DNS) postavio je nekoliko pitanja predlagaču.

“Da li se prijedlogom SNSD-a stavlja van snage zakon koji je nametnuo Valentin Inzko? Jeste li sa svojim partnerima iz SDA i HDZ dogovorili podršku ovom zakonu ili vam je ovaj Prijedlog zakona samo alibi da se vratite u institucije BiH? Glasat ću za ovaj zakon, nije mi sporan, ali su mi sporne vaše namjere”, poručio je.

U toku je pauza prema zahtjevu SNSD-a nakon koje će se glasati o tome da li će ovaj Prijedlog zakona biti razmatran po hitnoj proceduri.