Redovni sastanak koordinacije direktora Federalne uprave policije i komesara kantonalnih MUP-ova

U posljednja dva dana u Usori je održan redovni sastanak koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je domaćin bila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Na održanom sastanku, u skladu s utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje kriminaliteta – sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2022. godine i za mjesece april i maj 2022. godine, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima.

Prvog dana sastanka službenici Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije su predstavili aktivnosti koje su poduzete u prethodnom periodu na uspostavi Sistema za automatsku balističku identifikaciju čahura i zrna – EVOFINDER.

Vezano za navedenu temu, istaknuta je važnost razmjene spornih i nespornih tragova (zrna i čahura) između kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, kako bi se unaprijedile postojeće zbirke nerješenih slučajeva, a u konačnici radi adekvatnog korištenja Sistema za automatsku balističku identifikaciju čahura i zrna, što bi znatno unaprijedilo vještačenja.

Na području Bosne i Hercegovine je uspostavljen automatizirani identifikacijski sistem za komparaciju čahura i zrna s jedinstvenom bazom podataka za područje Bosne i Hercegovine, preko kojeg će biti moguće vršiti određene pretrage kao i provjere za različita vatrena oružja, te komparaciju s čahurama i zrnima iz zbirki koje posjeduju druge laboratorije s područja Bosne i Hercegovine, zemlje u regionu kao i zemlje Evropske unije.

Sve navedeno potvrđuje da standardizacija metode, te bolja opremljenost laboratorija za vještačenje tragova na čahurama i zrnima, kao i visoka stručnost i iskustvo kadra, predstavlja uspostavu efikasnijeg sistema koji stvara mogućnost dobivanja adekvatnijih rezultata veće kriminalističko-forenzičke vrijednosti.

Drugog dana, sastanku su se pridružili koordinator Zajedničkog centra za policijsku saradnju između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, Granične policije Bosne i Hercegovine, kao i policijska savjetnica ispred Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Koordinator Zajedničkog centra za policijsku saradnju između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, Granične policije Bosne i Hercegovine je prisutne upoznao s aktivnostima Zajedničkog centra s osvrtom na dosadašnju saradnju s policijskim agencijama u Federaciji BiH, te prijedlogom za njeno unapređenje.

Policijska savjetnica Delegacije EU u BiH/Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, prisutne je upoznala o tekućim EU projektima, kao i prioritetima iz oblasti vladavine prava, te programima koji su u narednom periodu planirani i uključivat će agencije za provedbu zakona na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci.

(FENA)