Reisu-l-ulema održao ramazansku hutbu u Zvorniku: Svoju vjeru učvrstimo namazom, postom i zekatom

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je održao hutbu u Riječanskoj džamiji u Zvorniku, u kojoj je, između ostalog, pozvao povratnike da ne prodaju svoju imovinu “bez velikog zora”.

– Promijenit će se okolnosti. Naši sinovi će porasti i ojačati i jednog dana će htjeti na ruševinama očeve kuće sagraditi vlastitu. Tada će ustanoviti da se na tom mjestu nalazi veliko blago. I njihova sreća će biti neizmjerna, bit će vam zahvalni. A vi ćete za to imati nagradu kod Allaha – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Ovom prilikom on je podsjetio da je Allah naredio vjernicima zekat i sadekatu-l-fitr, a zadužio Poslanika da ih ubire u riznicu zajednice. Reisu-l-ulema je pozvao vjernike na izvršavanje ovih dužnosti.

– Zekatom i sadekatu-l-fitrom se čuva i jača zajednica muslimana. Onoliko koliko ona bude jaka, bit ćemo svi pojedinačno sigurniji. Neka svako od nas doprinese za zajednicu koliko je u stanju, jer je Božja ruka uz zajednicu, kako nas je učio poslanik Muhammed, a.s. – poručio je reisu-l-ulema.

Svoju vjeru učvrstimo namazom, postom i zekatom. Ako budemo u stanju, obavimo hadž. Činimo dobročinstva prema roditeljima, komšijama i prijateljima. Budimo samilosni prema djeci i bračnim drugovima – kazao je reis Kavazović.

– U posljednjoj smo desetini ramazana, u kojoj je kulminacija Božije milosti i magfireta, oprosta od grijeha. Pojačajmo svoj ibadet zikrom, dovama i sadakom – kazao je, između ostalog reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, prenosi MINA.

(FENA)