Republikanci podijeljeni dok se širi istraga o dokumentima koje je Trump odnio iz Bijele kuće

Republikanci su u početku bili veoma kritični prema pretrazi koju je FBI započeo na imanju Mar-a-Lago Donalda Trrumpa, ali ih je gomilanje povjerljivih dokumenata pronađenih na imanju bivšeg predsjednika učinilo sve tišim.

Širenje istrage Trumpovim bavljenjem osjetljivim vladinim informacijama otkrilo je nove štetne i uznemirujuće detalje. Sa svakim novim sudskim podneskom pojavljuje se nova informacija o gomili dokumenata koje je bivši predsjednik odnio iz Bijele kuće, i potencijalne brige iz domena nacionalne sigurnosti.

Dok je pretraga bez presedana ujedinila brojne Republikance u Trumpovoj odbrani, ostali u stranci nisu pokazivali spremnost da govore o tome.

Republikanski čelnik u Senatu Mitch McConnell u srijedu je odbio da odgovori na pitanje o posljednjim dešavanjima u istrazi ministarstva pravde.

– Nemam nikakvih zapažanja o tome – izjavio je McConnell novinarima u Kentakiju.

Tišina govori dosta o stranci čiji je predsjednik pobijedio na izborima za Bijelu kuću nakon što je galamio pristalicama “Pogledajte je!” Trump je žestoko kritikovao svoju demokratsku suparnicu Hillary Clinton zbog korištenja ličnog emaila i servera tokom boravka na poziciji državne sekretarka. Ona je brzo udovoljila zahtjevima istražitelja i nije bila optužena.

Istraga također predstavlja novi test republikanske lojalnosti prema Trumpu od poslanika koji se oslanjanjaju na njega u svojim političkim karijerama, posebno uoči izbora.

Linije borbe u unutrašnjim sukobima među Republikancima brzo su se pojavile u javnosti u srijedu nakon posljednjeg sudskog podneska, u kome ministarstvo pravde navodi da je u pretrazi FBI 8. augusta pronađeno više od 100 dokumenata s oznakom “povjerljivo” u Mar-a-Lagou, a što je dvostruko više nego što je Trumpov tim predao tokom ljeta, prenosi AP.

(FENA)