Rohinje obilježavaju petu godišnjicu egzodusa iz Mijanmara u Bangladeš

Stotine hiljada Rohinja izbjeglica u četvrtak je obilježilo petu godišnjicu egzodusa iz Mijanmara u Bangladeš, dok su Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje obećale da će nastaviti da podržavaju traganje izbjeglica za pravdom pred međunarodnim sudovima.

U značajnom potezu u četvrtak, Velika Britanija objavila novi krug sankcija protiv firmi povezanih s mijanmarskom vladajućom vojskom.

U saopćenju britanske vlade navodi se da će među sankcioniranima biti grupa kompanija Star Sapphire, International Gateways grupa, i građevinska firma Sky One, u naporu da limitira pristup vojske oružju i novcu.

Amanda Milling, ministrica za Aziju, također je potvrdila britansku namjeru da intervenira u postupku protiv Mijanmara novembru 2019.  koji je pokrenula Gambija, tražeći pravdu u Međunarodnom sudu pravde sa sjedištem u Den Haagu, ključnom pravosudnom organu Ujedinjenih nacija.

Taj postupak će utvrditi da li je Mijanmar prekršio svoje obaveze u okviru Konvencije o genocidu, u odgovoru na akcije protiv Rohinja u 2016. i 2017.

Bangladeš je primio više od milion Rohinja koji su tokom decenija bježali iz Mijanmara, među kojima oko 740.000 njih koji su prešli granicu u augustu 2017. kada je mijanmarska vojska pokrenula “operaciju čišćenja“ nakon napada pobunjeničke grupe.

Sigurnosna situacija u Mijanmaru otada se pogoršala, i pokušaji da se oni vrate u zemlju su propali, prenosi AP.

(FENA)