Rusija ne isključuje slanje vojnika na Kubu i Venecuelu

Visoki ruski diplomata upozorio je u četvrtak da se  razmještanje ruskih vojnika na Kubi i u Venecueli ne može isključiti ukoliko napetosti sa Sjedinjenim Državama porastu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, koji predvodi rusku  delegaciju na razgovorima u Ženevi, izjavio je u komentarima koje je objavila ruska televizija u četvrtak da ne može ni potvrditi ni isključiti mogućnost da bi Rusija mogla postaviti svoju vojnu infrastrukturu na Kubi i u Venecueli.

Pregovarači u Ženevi i na sastanku NATO-a te na sastanku OSCE-a u Beču nisu uspjeli da premoste jaz oko ruskih sigurnosnih garancija u vrijeme aktuelnog gomilanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine.

Govoreći u intervjuu za ruskog emitera RTV1, Rjabkov je naglasio da “sve zavisi od akcija naših američkih kolega”, naglašavajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi Rusija mogla poduzeti vojno-tehničke mjere ukoliko SAD djeluju na provociranju Rusije i jačanju vojnog pritiska na nju.

Rjabkov je kazao da su SAD i NATO odbacili ključni ruski zahtjev za garancijama koje uključuju sprečavanje širenja Alijanse na Ukrajinu i ostale bivše sovjetske republike, dodajući da oštre razlike u pristupu jačaju sumnju u mogućnost nastavka razgovora, prenosi AP.

(FENA)