Ruska Komsomolskaja pravda optužuje Vučića za neodlučnost na Kosovu, žele eskalaciju

Jedan od najčitanijih višeplatformskih ruskih medija Komsomolskaja pravda objavila je analizu odnosa na Kosovu, u svjetlu najnovijih tenzija nakon najave da Republika Kosovo uvodi mjere kojima zabranjuje upotrebu srbijanskih ličnih dokumenata i tablica s natpisom Kosovska Mitrovica koje izdaje Srbija. To su recipročne mjere koje kosovska strana  uvodi na istovrsne odluke koje sprovodi Srbija, prenosi politički.ba.

Tekst nosi naslov: Šta se dešava između Srbije i Kosova: ko huška na novi rat i hoće li Rusija u njega ući
Analiza objašnjava razvoj događaja, te citira glasnogovornicu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Mariju Zaharovu, koja je upravo govoreći u eteru radija Komsomolskaja pravda rekla da su mjere kosovskih vlasti „korak ka protjerivanju srpskog stanovništva s Kosova i protjerivanju institucija kosovskih Srba“. Za vlasti Republike Kosovo upotrijebila je sintagmu „prištinski radikali“. Optužili je Zapad da svjesno želi isprovocirati oružani sukob.
„Odluka kosovskih vlasti je isključivo provokativna. To je u suprotnosti sa sporazumima postignutim još 2010-ih u okviru tehničkog dijaloga između Srbije i Kosova, koji je dozvoljavao korištenje i srpskih i kosovskih ličnih dokumenata i registarskih tablica dok se ne postigne ‘zajedničko rešenje’ između dvije strane. Zašto je onda Priština poduzela takav korak?“, navodi se u analizi.

Autor zaobilazi spomenuti da upravo srbijanska strane ne poštuje dogovore, posebno u kontekstu prihvaćanja kosovskih ličnih dokumenata i tablica.

Ipak nedvojbeno tvrdi da je nezamislivo da je teško zamisliti da su kosovske vlasti same odlučile da zaoštre situaciju. Smatra da je pritiska iz Vašingtona da Kosovo za 30 dana odgodi  implementaciju recipročnih mjera ustvari samo dio ranije napisanog scenarija.

„Predsjednik Srbije Vučić do sada je tvrdoglavo odbijao da se pridruži antiruskim sankcijama – naravno, kada više od 80 % Srba podržava Rusiju u njenim akcijama u Ukrajini“.

Navodi se da bi za Vučića priznaje Kosova „ bilo i političko samoubistvo“,  te ga zbog toga „izbjegava na svaki mogući način“.

Autor ponovo optužuje Zapad da svjesno kreira krizu, zatim odgađajući primjenu kosovskih odluka nastoji pridobiti Vučića na svoju stranu.

Kako se događaji mogu razvijati na Kosovu i u Srbiji

„Čini mi se da sada neće biti ozbiljnih sukoba i vojnih operacija“, iznijela je Elena Guskova, vodeći istraživač Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, doktor historijskih nauka, u radio programu Komsomolskaja Pravda. Navodi da je to sve viđeno više puta.

Politolog Vladimir Bruter smatra da Vučić samo pravi kompromise i da pola koraka unazad kosovske strane proglašava pobjedom, te na neki način žali što nije došlo do sukoba.

„Vučiću niko ne vjeruje, on je uvijek bio čovjek kompromisa – smatra ekspert.  Jedini način da se reagira na provokaciju Kosovara je da se zauzme sjever Kosova i kaže da sada ovdje prolazi granica. Ako hoćete da se borite s nama, učinite to, mi ćemo za tri dana okupirati Prištinu“

Politolog smatra da se NATO  neće boriti za Kosovare.

„Prijetit će oštrim sankcijama, ali se neće boriti za Kosovare. Ali Vučić nikada nije smio da se svađa, uvijek je bio kompromisan“.

Smatra i da se sve odigralo prema planu Vašingtona i Brisala, sva ki najmanji potez.

Zašto je Zapad pokrenuo ovu provokaciju

Analiza nakon optužbe da Vučić nije imao hrabrosti da otvori drugi front, koji bi bio povaljan za ruski rat u Ukrajini sada  kreće potpuno drugim pravcem.

Optužuje se Zapad da otvara „drugi front“ kako bi skrenuo pažnju s Ukrajine:

„Novi-stari sukob u južnoj Evropi nastao je upravo kada su priče o ‘neminovnoj pobjedi’ Kijeva nad Moskvom počeli da jenjavaju, jer događaji koji se više ne mogu ignorirati ukazuju na sasvim suprotno. Tada je Zapad, kao adut iz rukava, izvukao neriješen kosovski problem. Uostalom, u slučaju vojne prijetnje Srbiji niko osim Rusije neće pomoći“.

Ipak, naglašava se da Moskva nije u mogućnosti da pomogne, a analiza ulazi u još jednu krivinu pa kaže:

„Malo je vjerovatna pomoć Rusije sada, kada je izvjesno da će u augustu doći do ukrajinske kontraofanzive, kao i da se konsolidira prisustvo na okupiranim teritorijama, – kaže Ekaterina Entina, profesorica na Visokoj školi ekonomije Nacionalnog istraživačkog univerziteta. – Niko drugi neće pomoći Beogradu“.

„Ova situacija Zapadu daje dva briljantna aduta: prvi je da kaže da su vas ‘Rusi napustili’, drugi je da ‘promovira ideju da Srbija ne bi izgubila Kosovo da nema Ukrajine’. Posljednja priča se odlično uklapa u sve izjave predsjednika Srbije da “veliki ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka po male zemlje”.

Teško je odrediti da li srbijanski predsjednik ovdje optužen za neznanje ili lošu namjeru usmjerenu protiv Rusije.

Autor, iako je više puta naveo da Rusija nema mogućnost pomoći Srbiji na Kosovu, tvrdi da se eskalacijom na zamrznutog sukoba otvara front protiv Rusije, kojim se nastoji zamaskirati stanje u Ukrajini.

Kako Rusija može pomoći Srbiji

U emisiji radija Komsomolskaja pravda, Konstantin Zatulin, prvi zamjenik predsjednika Komiteta Državne dume za euroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima, govorio je o ovom pitanju na sljedeći način:

U današnjoj situaciji Vučić mora da odluči. On zna na čijoj su strani simpatije Srba. Ali Zapad svim sredstvima primorava Vučića da stane na njegovu stranu. Rusija ne bi trebalo da bude više srpska od same Srbije. Ako je Srbija odlučna da se bori, onda je Rusija mora podržati. Ako nije raspoložena i pokušava da nađe izlaz iz situacije na drugačiji način, onda Rusija u ovom slučaju treba da suosjeća s tim i ne može da preuzme više od same Srbije.

Iz ovoga se može iščitati sljedeće: Rusija bi da Srbija otvori „drugi front“ u momentu u kojem i sama Rusija priznaje da ne može adekvatno pomoći.

Ustvari, u tom slučaju sam rasplet bi bio obrnut, Srbija bi pomogla Rusiji.

Ako Srbija ne pokrene rat, onda treba da trpi „nepravdu“ koju stvara Zapad, a Rusija svakako neće pomoći.

„Većina stručnjaka smatra da ruska podrška Srbima u sadašnjoj situaciji može biti pretežno diplomatska i moralna. Nerealno je govoriti o značajnoj vojnoj i ekonomskoj pomoći. Međutim, nije izgledno ni dovođenje sukoba u vruću fazu. Ipak, Zapad je poslušao kinesko upozorenje o igranju vatrom oko Tajvana – na kraju se možete opeći. Ovo pravilo važi i za Balkan“, navodi se u analizi.

Autor analize dalje navodi da sankcije uvedene Rusiji nemaju efekta, iako je u prethodnom pausu naveo da Rusija nema resurse da ekonomski pomogne Srbiji.

„Raspirivanje srpsko-kosovskog sukoba i nastojanje da se on drži pod kontrolom kako bi se Srbija natjerala da se ‘odluči’ na čijoj je strani“.

Inače, Kijev će sigurno izgubiti zbog oluje na Balkanu“, navodi se u zaključku analize, što samo potvrđuje da je napisana u svrhu eskalacije sukoba na Balkanu, koji bi donio neophodno rasterećenje Rusiji,

„A ako se negdje pojavi još jedan front ove borbe, onda će informativni pokrivač najvjerojatnije biti povučen iz Ukrajine kako bi se prikrili novi borci s ‘ruskim Mordorom’.