Ruska strana se nije pojavila na saslušanju na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu

Rusija je u ponedjeljak bojkotirala saslušanje pred najvišim sudom UN-a gdje Ukrajina traži hitnu naredbu za zaustavljanje neprijateljstava, tvrdeći da je Moskva lažno primijenila zakon o genocidu kako bi opravdala svoju invaziju, javlja Reuters.

U ponedjeljak ujutru su počela saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu ali bez pravnih zastupnika Rusije.

– Činjenica da su sjedišta rezervirana za rusku delegaciju prazna vam govori sve što trebate znati. Oni nisu ovdje u ovom sudu: oni su na bojnom polju i vode agresivni rat protiv moje zemlje – rekao je ukrajinski izaslanik Anton Korinevič.

Pozvao je Rusiju da ,,odbaci oružje i iznese svoje dokaze”.

Sud je rekao da žali zbog nedolaska pravnih zastupnika Rusije.

Portparol ruske ambasade u Holandiji nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska ‘specijalna vojna akcija’ potrebna ,,da bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu”, a to se izričito odnosi samo na one ljude kojima je prvi ili jedini jezik ruski, i to u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je u ponedjeljak saopćila da je ruska tvrdnja neutemeljena i da je navodni genocid u istočnoj Ukrajini “nepostojeći”.

Fokus ovog predmeta pred Sudom pravde je na tumačenju sporazuma iz 1948. godine o sprječavanju genocida, koji su potpisale obje zemlje. U sporazumu se ICJ navodi kao forum za rješavanje sporova između zemalja potpisnica.

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da Moskva krši i zloupotrebljava konvenciju o genocidu koristeći je kao opravdanje za rat.

– Rusija mora biti zaustavljena i ovaj sud ima obavezu da to učini – rekao je Korinevič sudijama tražeći od njih da uvedu hitne mjere.

Sud može odrediti privremene mjere kako bi spriječio pogoršanje situacije prije nego što razmotri fundamentalnija pitanja kao što je onaj da li je sud nadležan u ovom slučaju ili osnovanost samog predmeta.

Zemlje obično, ali ne i uvijek, slijede odluke suda koje su obavezujuće.

(FENA)