Ruski zvaničnici posjetili Herson i poručili: Ostajemo ovdje zauvijek, nema povratka u prošlost

Sekretar Generalnog vijeća stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak posjetio je danas jug Ukrajine, tačnije regiju Herson koju ruska vojska drži pod kontrolom.

Tokom posjete zvaničnika stranke koju i dalje iz sjene vodi Vladimir Putin, Turčak se sastao sa šefom ove ukrajinske regije Volodimirom Saldom koji je postavljen na ovu funkciju nakon što je ruska vojska preuzela kontrolu nad ovim dijelom države.

“Želim još jednom da kažem, Rusija je ovdje zauvijek. Ne treba sumnjati u to. Neće biti povratka u prošlost. Živjet ćemo zajedno, razvijat ćemo ovu regiju koja je bogata ljudima i historijskim naslijeđem”, rekao je Turčak.

Osim Turčaka, Herson je danas posjetio i šef samoproglašene narodne republike Donjeck Denis Pušilin koji je sa Saldom razgovarao o razvoju trgovine između Hersona i Donjecka.

“U Hersonu smo se sastali s novim šefom Hersona. Zajedno sa sekretarom Generalnog vijeća stranke Jedinstvena Rusija Andrejem Turčakom, zastupnicima Državne dume Dmitrijem Sablinom i Artemom Turovom razgovarali smo o situaciji u gradu, humanitarnim potrebama i daljoj saradnji prije svega u sektoru trgovine”, rekao je Pušilin.

Inače, regija Herson se nalazi sjeverno od Krima i već nekoliko sedmica je pod punom kontrolom ruske vojske.

Na ovom dijelu Ukrajine smijenjena je uprava i postavljen proruski zvaničnik, uvedena je ruska rublja, a građani su počeli koristiti i internet Ruske Federacije.

Baš kao i u slučaju narodne republike Donjeck i narodne republike Lugansk, analitičari predviđaju kako bi Rusija na teritoriji Hersona u narednom periodu mogla raspisati referendum koji bi doveo do uspostavljanja narodne republike Herson pa čak i anektiranja ovog dijela Ukrajine.