SAD i Iran sve bliže nuklearnom sporazumu, Teheran odustaje od nekih zahtjeva

Očekuje se da će Bidenova administracija ove sedmice razmotriti posljednju ponudu Irana da se vrati nuklearnom sporazumu između svjetskih sila i Teherana iz 2015., ali nijedna strana ne nudi konačan put za oživljavanje sporazuma, otkako se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega 2018.

Američki dužnosnici kažu da očekuju da će odgovoriti na komentare Irana o evropskom nacrtu prijedloga već danas, nakon čega se očekuje još jedna razmjena tehničkih detalja nakon čega će uslijediti sastanak zajedničke komisije koja nadzire dogovor. Novi razvoj događaja, uključujući pojačane kampanje javnih poruka od strane Teherana i Washingtona, sugerišu da bi sporazum mogao biti blizu, izvještava AFP.

Uprkos koracima koji ukazuju da se ide prema naprijed, brojne prepreke i dalje ostaju. A ključne nedoumice još uvijek bi mogle razotkriti napore da se vrati sporazum iz 2015. prema kojem je Iran dobio milijarde dolara zbog ublažavanja sankcija u zamjenu za ograničavanje svog nuklearnog programa s namjerom da ga spriječi u razvoju atomskog oružja.

Čak se i američki pristaše sporazuma više ne pozivaju na “duži i jači” dogovor koji su na početku namjeravali postići kada su prošlog proljeća započeli neizravni pregovori s Iranom. A s iranske strane, zahtjevi za većim ublažavanjem sankcija SAD-a nego što se čini da je administracija voljna ili sposobna obećati mogli bi potkopati napor da se oživi sporazum.

U Washingtonu, Bidenova administracija suočava se sa značajnim političkim protivljenjem vraćanju na sporazum iz 2015. i od demokrata i od republikanaca u Kongresu koji i dalje nisu uvjereni da je to u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a.

Najnoviji nacrt ne uključuje zahtjev Teherana da SAD skine sa popisa stranih terorista iransku Revolucionarnu gardu, a Iran je odstupio od zahtjeva da Međunarodna agencija za atomsku energiju zatvori svoju istragu o neobjašnjivim tragovima urana na tri neprijavljene lokacije, AFP saznaje od višeg dužnosnika uprave koji je tražio anonimnost kako bi razgovarao o tekućim naporima da se oživi dogovor.

Prema njegovim izjavama iranski dužnosnici u utorak nisu bili zadovoljni sugestijom da su odustali od svojih zahtjeva da ponovo uđu u sporazum.

Seyed Mohammad Marandi, iranski savjetnik u neizravnim pregovorima u Beču, oglasio se u utorak na Twitteru i napisao da uklanjanje iranske Revolucionarne garde s popisa stranih terorista State Departmenta nikada nije bio preduslov i insistirao je da se “nikakav dogovor neće provesti prije nego što Upravni odbor IAEA-e trajno zatvori dosje s lažnim optužbama.”

U međuvremenu, najveći američki saveznik na Bliskom istoku, Izrael, postao je sve zabrinutiji zbog očitog kretanja prema dogovoru. Ured premijera Izraela pozvao je u utorak Bidenovu administraciju da se odupre sklapanju sporazuma s Iranom.

(FENA)