Salem Marić reagirao na uništavanje Partizanskog spomen groblja

 U povodu devastacije Partizanskoga spomen groblja u Mostaru u kojoj je uništena gotovo svaka ploča koja se nalazila na ovom groblju, reagirao je predsjednik Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić ocijenivši kako je kontinuirano uništavanje nacionalnog spomenika BiH i Mostara jedna je od najvećih mrlja koji se stavljaju na Mostar.

 

– Događaji kontinuiranog uništavanja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i Mostara je jedna je od najvećih mrlja koji se stavljaju na Mostar i zbog toga sam ogorčen ovim događajima – istaknuo je Marić.

Ljudska i moralna obaveza je, kako kaže, najoštrije osuditi ponovno sustavno uništavanje Partizanskog spomen groblja i izraziti tugu što se ovakvi “zasigurno, isplanirani događaji ne sprječavaju od nadležnih organa”.

On smatra kako Grad Mostar mora u što skorijem vremenu obnoviti svaku od uništenih spomen ploča antifašista i učiniti radnje da iz svoje nadležnosti spriječi ovakve događaje.

Nezadovoljstvo je veliko, ustvrdio je Marić, jer se sustavno održavanje i zaštita Partizanskog spomen groblja ne provodi, već imamo primjere nikad gore devastacije.

Pored toga, pozvao je MUP HNŽ-a da konačno provede kvalitetne istrage o počiniteljima i procesuira ih te sustavno spriječi ovakve stvari.

Podvlači da je amnestiranje onih koji uništavaju kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine iz bilo kojeg vremena loša poruka iz Grada Mostara.

“Unatoč svemu Grad Mostar i njegovi građani ostaju privrženi civilizacijskim vrijednostima antifašizma, koje baštini cijela Europa i civilizirani svijet” , poručio je predsjednik mostarskog Gradskoga vijeća.

(FENA)