Salkić podsjetio Viškovića da Ustav RS-a ne dozvoljava diskriminaciju

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade tog entiteta Radovanu Viškoviću u kojem ga upozorava na kontinuirano kršenje entitetskog Ustava.

Komentirajući njegove izjave u kojima navodi da se Srbi jedini bore za poštivanje Ustava, upitao je Viškovića da li se danas poštuje odredba Ustava u kojoj piše da će Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvovati u vršenju vlasti u RS-u.

– Ustav entiteta RS kaže da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Službena pisma su ćirilica i latinica. Na područjima gdje žive druge jezičke grupe u službenoj upotrebi su i njihovi jezici i pisma, a da li je to danas tako – pitao je Salkić predsjednika entitetske vlade.

Podsjetio je da Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije te da Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije, ali te odredbe nisu danas ispoštovane u RS-u.

Naveo je i da je Poslovnik po kojem radi entitetski Ustavni sud potpuno protivan Zakonu o Ustavnom sudu, ali i Ustavu te se Poslovnik uspostavlja kao stariji i važniji dokument od Ustava i Zakona o Ustavnom sudu. Na taj način se osigurava kršenje osnovnih prava Bošnjaka, koja su definirana i zaštićena Ustavom i zakonom.

U otvorenom pismu Salkić je naglasio da bi prema Ustavu RS-a konstitutivni narodi i grupa Ostalih trebali biti proporcionalno zastupljeni u javnim entitetskim institucijama bazirana na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede, ali ni to nije ispoštovano.

Salkić kaže da se danas u RS-u provodi sveopća sistemska diskriminacija Bošnjaka, s elementima aparthejda radi ponovnog progona onih koji su se vratili da žive na svojim ognjištima.

– Bez obzira na ustavne odredbe Bošnjaka u javnom sektoru u entitetskim i lokalnim organima zaposleno je oko jedan posto, što ugrožava biološki opstanak, a trebalo bi po Ustavu entiteta RS biti oko 30 posto. Tako Vi poštujete Ustav, a zakleli ste se da ćete ga poštovati – dodao je.

Upozorio je da suprotno Ustavu entiteta RS Bošnjaci ne mogu nazvati svoj jezik kako žele, a Srbi to mogu. Potomci žrtava genocida prisiljeni su učiti da je ratni zločinac Ratko Mladić koji je osuđen za genocid, heroj i stvaralac ovog entiteta.

– Prisiljeni su slaviti slavu Sveti Sava, prisiljeni su trpjeti torturu i psihičko zlostavljanje i nasilje kroz obilježavanje neustavnog praznika 9. januara. Sve ovo Vama je očito u skladu s vašim zamišljenim imaginarnim Ustavom, ali nije u skladu s onim za kojeg ste se zakleli da ćete ga poštovati – kazao je Salkić.

Postavio mu je i pitanje koliko u njegovom Kabinetu ima zaposlenih Bošnjaka i Hrvata, koliko u Vladi entiteta, ministarstvima i javnim preduzećima ima zaposlenih Bošnjaka i Hrvata i da li je to u skladu s Ustavom entiteta RS.

Zatražio je odgovore o tome kada će biti ispoštovano pravo Bošnjaka koje imaju po Ustavu da nazovu svoj jezik kako žele i da ga izučavaju kako to čine djeca srpske nacionalnosti te kada će prestati maltretiranje s obilježavanjem praznika koji su neustavni i koji imaju vezu samo s jednim narodom i religijom.

– Kada ćete prestati da provodite sistemsku diskriminaciju s ciljem stvaranja nepodnošljivog ambijenta za život Bošnjaka i ponovnog progona Bošnjaka i Hrvata radi ostvarenja ratnog cilja o etnički čistom srpskom prostoru – upitao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u otvorenom pismu predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića.

(FENA)