Sandu: Moldaviji potrebno moderno oružje da se zaštiti ako Rusija izvrši napad

Predsjednica Moldavije Maia Sandu podvukla je neophodnost naoružavanja nacionalne vojske modernom opremom kako bi bila spremna za potencijalni napad iz Rusije.

– Ako nas Rusija napadne, šta da radimo? Hoćemo li poslati vojsku da nas brani motikom? Ne želimo da ulazimo u rat, ali to je realnost za koju se trebamo pripremiti. Sve diskusije opozicije su lažne jer je EU rekla da nam može ponuditi nesmrtonosnu opremu čak i ako nam treba i municija. Moramo ozbiljno analizirati nivo opremljenosti narodne vojske – navela je Sandu, izvještava Ukrinform.

– Ne želimo oružje za borbu protiv susjeda, kao što to želi Rusija. Želimo da budemo sigurni kod kuće i želimo da nas niko ne napada. Čak i da je naš sistem odbrane u veoma lošoj situaciji, da Rusija nije pokrenula ovu agresiju na Ukrajinu, vjerovatno ne bismo previše razgovarali o neophodnosti opremanja vojske. Kada vidimo šta Rusija radi u Ukrajini, bilo bi neozbiljno ne razmišljati kako da se odbranimo ako se dogodi takva tragedija. Puno se nadam da ovako nešto nećemo doživjeti, ali to ne zavisi od nas – rekla je Maia Sandu.

Kako je ranije prenio Ukrinform, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, Maia Sandu je rekla da je njena zemlja spremna pružiti podršku Ukrajini u smislu deminiranja, kao i da nastavi humanitarnu pomoć nakon ruske agresije.

(FENA)