Sarajevo: Ruše se objekti u Boljakovom potoku, nastavlja se gradnja kružnog vijadukta

Krenulo je rušenje privremenih objekata na lokalitetu kružnog vijadukta u Boljakovom Potoku koji Devetu transverzalu spaja sa ulicom Džemala Bijedića u Sarajevu.

Kako je rekao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, tri godine čekalo se da Skupština KS donese odluku o okviru za preseljenje privremenih objekata.

“A nakon što je odluka donesena u aprilu 2021., evo nešto više od godine dana da se realizuje. Rušenje objekata uslov je za nastavak radova i dovršetak izgradnje vijadukta. Objekti na lokalitetu kružnog bit će uklonjeni u toku ovog i narednog vikenda”, naveo je Efendić.

Istakao je da, iako je općina bila inicijator izgradnje, vršila eksproprijaciju zemljišta, projektovanje, djelimično sufinansirala, glavni investitor-ugovarač sa izvođačem radova je Direkcija za ceste KS koja djeluje u okviru Ministarstva saobraćaja KS.

“U periodu izgradnje promijenio se nekoliko ministara saobraćaja i direktora Direkcije za ceste KS i uglavnom su bili naklonjeni ovom projektu, ali on nije bio glavni prioritet što se odrazilo i na rokove realizacije. Radovi neće biti završeni do izbora, spletom okolnosti ili namjera, manje je bitno. Najbitnije da se nazire kraj ovog najvažnijeg saobraćajnog projekta u našoj općini”, dodao je Efendić.