Sarrazin: Dodiku se moraju uvesti sankcije

Tokom posjete Sarajevu, njemački specijalni predstavnik za zapadni Balkan Manuel Sarrazin pozvao je na sankcije protiv proruskog secesioniste Milorada Dodika, piše Adelheid Wolfl za austrijski ugledni dnevni list Der Standard.
“Retorika podjela i napadi na jedinstvo države ugrožavaju budućnost zemlje i stabilnost regiona.

Ovo ne smije ostati bez posljedica.

Njemačka je stoga posvećena individualnim mjerama EU protiv onih koji ugrožavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Nadalje, mora biti jasno da Republika Srpska može ostvariti finansijske i ekonomske koristi od pridruživanja EU samo ako je dio Bosne i Hercegovine i predana radu svih institucija”, poručio je Sarrazin u intervjuu za ovaj medij.

On je govorio i o ratu u Ukrajini i istakao da se “u cijelom regionu osjeća da strašne slike iz Ukrajine pogađaju mnoge ljude lično i izazivaju strah”.

Zato se zalaže za odlučne i brze korake Unije, kako bi se ne samo umirilo stanovništvo, već i sasvim konkretno pokazalo da je mjesto zapadnog Balkana u EU.

Sarrazin stoga traži da se odmah otpočnu pregovori o ulasku Albanije i Sjeverne Makedonoje u EU, te odobri bezvizni režim Kosovu.

“EU mora jasno staviti do znanja da je uvjerena u budućnost država zapadnog Balkana u EU. Ako to ne uspije, EU kao projekat će propasti i kao cjelina. U to sam čvrsto uvjeren.

Moramo naglasiti da nema mjesta za geostrateške igre drugih igrača na zapadnom Balkanu jer mi već zauzimamo ovo mjesto. Podržavamo rad specijalnog predstavnika EU Johanna Sattlera, zajedno podržavamo zemlju u provođenju reformske politike. Misija EU Eufor Althea je također važan znak posvećenosti. Osim toga, EU mora jasno dati do znanja da ostaje pri svojim vrijednostima – i očekivati isto od onih koji određuju politiku u regionu”, kaže njemački specijalni izaslanik za zapadni Balkan”, zaključuje Sarrazin.

politički.ba