Sarrazin: EU mora ispraviti ‘velike greške’ na zapadnom Balkanu

Njemački izaslanik za zapadni Balkan kaže za BIRN da Evropska unija mora konačno ispuniti obećanja koja je dala regionu prije skoro dvije decenije u Solunu, prenosi politički.ba.

Gotovo dvije decenije nakon što je Evropska unija obećala evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana, njemački izaslanik u regionu kaže da je vrijeme da blok ispuni svoja obećanja.

Manuel Sarrazin, koji je na tu funkciju postavljen prije tri mjeseca, rekao je za BIRN da EU kasni sa isporukom obećanja šest zemalja zapadnog Balkana – i da treba iskoristiti zamah stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu i počne ostvarivati integraciju koja je njima obećana u Solunu u junu 2003.

“Moramo pokušati izgraditi kredibilitet obećanja o evropskom proširenju. Godine 2003. bilo je obećanja u Solunu, ali 20 godina kasnije, u posljednjih pet godina, imali smo mnogo teškoća ili loših odluka a premalo ili nimalo pozitivnih koraka”, rekao je Sarrazin u intervjuu za BIRN.

Sarrazin je mislio na ćorsokak s kojim se nekoliko balkanskih zemalja suočava već godinama, sa nastojanjima Sjeverne Makedonije i Albanije za početak pregovora o pristupanju EU blokiranim prigovorima Bugarske, i neuspjehom bloka da odobri viznu liberalizaciju Kosovu.

Ovo ostavlja Kosovo kao jedina zemlja u regionu čijim građanima nije dozvoljeno da putuju bez viza u šengensku zonu.

Ove odluke je Evropska unija trebala donijeti mnogo ranije, kaže on.

“Jasne greške, velike greške… Možda je sada zamah čak i ispravljanjem ovih grešaka [i] stvaranjem pozitivne dinamike”, dodaje on.

Upitan kada će Albanija i Sjeverna Makedonija konačno otvoriti pregovore o pristupanju, Sarrazin kaže ne želi pominjati datume.

Oni će početi „čim dobijemo jednoglasnu odluku [Evropskog] vijeća, a sada imamo situaciju kada svi daju sve od sebe da ubijede naše bugarske prijatelje da to ne blokiraju”, kaže on.

Ali priznaje da “niko ne zna” kada će blokada biti uklonjena.

“Klasični odgovor Evropske unije je ‘na vama je’. Od toga zavisi koliko će reformski proces u državama biti brz”, kaže on.

“Propuštene prilike i nedovoljno političke volje… danas smo u situaciji kada ponovo trebamo graditi prilike. Nismo u situaciji kada sebi možemo priuštiti da propustimo više prilika”, dodaje.

Prema Sarrazinu, situacija u Ukrajini pokazuje da bi EU da ostane u poziciji između “mogla imati užasne posljedice – tako da bi [rat] trebao biti poticaj za regiju, ali i za nas u našem pristupu regionu”.

Sarrazin takođe govori u prilog kandidaturi Kosova za članstvo u Vijeću Evrope, što je izazvalo neprijateljsku reakciju Srbije.

“Zalažemo se za to [aplikaciju Kosova], podržavamo je i učinit ćemo sve što možemo da bude uspješna”, kaže Sarrazin.

“Imam osjećaj da kosovska vlada zna šta treba raditi. Oni su ovo pripremili, oni bolje znaju s kim da razgovaraju. Razgovarat ćemo sa našim partnerima, imat ćemo jasan stav i reći ćemo da je to važan signal”, dodaje on.

Govoreći o pozivu francuskog predsjednika Emanuela Makrona za stvaranje evropske političke zajednice koja uključuje zemlje koje nisu članice EU, Sarrazin kaže da je francuski stav o otvaranju pregovora o pristupanju balkanskih zemalja također “očito za”.

“Oni [Francuska] su spremni  odmah se uključiti u organizaciju međuvladinih konferencija za otvaranje pristupnih pregovora [za Sjevernu Makedoniju i Albaniju] – i to nije povezano sa ovom novom vrstom koncepta ili okvira koji je iznio Macron”, kaže Sarrazin.

“Ne postoji druga alternativa osim punopravnog članstva država zapadnog Balkana, kao građana Evropske unije. Ništa drugo ne bi funkcioniralo niti bilo privlačno. Poznajete li nekoga ko želi postati drugorazredni član nečega?” retorički pita Sarrazin.

Sarrazinovo imenovanje u februaru ove godine povećalo je broj diplomata koji igraju ulogu izaslanika iz organizacija i pojedinačnih država, uključujući Miroslava Lajčaka iz EU, Gabriela Escobara iz SAD i Stuarta Peacha iz Velike Britanije.

Sarrazin kaže da je njegova pozicija u velikoj mjeri povezana s integracijom balkanskih država u EU. “Moj posao je gotov kada su u EU”, izjavljuje on.

“To je znak da je Njemačka angažirana u regionu i da želimo intenzivirati naš angažman na olakšavanju procesa pridruživanja zajedno sa partnerima u ZB6 i u EU”, zaključuje on u intrevjuu za BIRN.