Sarrazin za Die Welt: Učinit ćemo sve da ne dođe do raspada BiH

“Kada bi se država Bosna i Hercegovina raspala, imali bismo veliki problem. Zato će Evropska unija i Njemačka učiniti sve da to spriječe”, rekao je novoimenovani specijalni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin, prenosi politički.ba.

Govoreći u intervjuu za Die Welt on je upozorio da je “situacija u Bosni i Hercegovini je zaista posebno ozbiljna i opasna i zahtijeva posebnu, pažljivu i inteligentnu akciju Evropske unije”.

Ali ljudi govore o Balkanu samo kada je tamo sukob. I smatram da je to kontraproduktivno. Bosna i Hercegovina ima mnogo potencijala – posebno u pogledu civilnog društva i bistrih umova u zemlji – koji se ne smiju zaboraviti”, smatra Sarrazin.

Stava je i da “sve strane moraju apsolutno jasno staviti do znanja Dodiku da ni Njemačka ni EU neće prihvatiti de facto secesiju Republike Srpske i povlačenje iz važnih dijelova državnih struktura. I da su se predstavnici Republike Srpske obavezali i na jačanje demokratije i integriteta države Bosne i Hercegovine Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Njemačka i EU bi se trebale pojaviti sa ovim očekivanjem i sa ovakvom slikom o sebi”, kaže Sarrazin za Die Welt.

On je naglasio da cijeli zapadni Balkan mora biti sastavni dio EU, da je agresija Rusije na Ukrajinu dovela do velikih promjena u politici i u Njemačkoj, ali i Uniji i Zapadu uopće.

“Ako želimo dugoročno živjeti u miru ovdje u Evropi, zemlje zapadnog Balkana moraju biti integrirane. Ako to ne uspije, EU kao projekat će propasti i kao cjelina. U to sam čvrsto uvjeren.

Moramo reći da nema mjesta za geostrateške igre drugih aktera na zapadnom Balkanu”, poručio je Sarrazin.