Schmidt najavio da će o pitanju zakona o VSTV RS razgovarati s ambasadorima PIC-a

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ocijenio je da nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS, koji se našao danas na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, predstavlja kršenje sporazuma o uspostavi jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou iz 2004. godine.

U izjavi povodom nacrta zakona o VSTV RS koji je dostavljen Narodnoj skupštini RS, Schmidt navodi da je uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na državnom nivou bila ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji.

Kako podsjeća visoki predstavnik, država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH.

-Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava – poručio je.

Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, kako je naglasio, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije.

Visoki predstavnik će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati s ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

(FENA)