SDA TK: Delegati SDP, PDA i NS iz TK još jednom izdali građane

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona reagirao je na današnju odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da ne podrži predloženi Nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda, čime bi se primjena ranije usvojenih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH omogućila već u ovoj kalendarskoj godini.

-Takvoj odluci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, kojom je Tuzlanski kanton u 2022. godini bespovratno ostao bez više od 10 miliona KM, svojim nedolaskom na sjednicu ili glasanjem protiv interesa građana koji su ih birali, doprinijeli su i delegati iz Tuzlanskog kantona koji dolaze iz stranaka SDP, PDA i Naše stranke. Štiteći interese isključivo svojih stranačkih šefova, koje su danas, po ko zna koji put stavili ispred interesa građana kantona iz kojeg dolaze, kantonalni ogranci SDP, PDA i Naše stranke su još jednom dokazali svoju licemjernost, navodi se u saopćenju SDA TK.

Da se Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH počeo primjenjivati u ovoj godini, za šta su danas u Domu naroda Parlamenta FBiH glasali oni koji dolaze iz stranaka većine u Skupštini Tuzlanskog kantona (SDA, DF i SD), građani Tuzlanskog kantona bi na raspolaganju imali višemilionski iznos koji se mogao iskoristiti za dodatna socijalna davanja, dodatnu pomoć privredi i poljoprivedi ili dodatna kapitalna ulaganja u lokalnim zajednicama, poručuju iz SDA.

-Samo za primjer spomenut ćemo da su u Budžetu Tuzlanskog kantona u ovoj godini ukupna ulaganja u izgradnju lokalnih cesta 3,8 miliona KM, podrška nedovoljno razvijenim jedinicama lokalne zajednice je 1,65 miliona KM, a kapitalni izdaci za ulaganja u škole, pravosuđe i kantonalne institucije 5 miliona KM, iz čega se najbolje vidi za koliko ulaganja su centrale SDP, PDA, NiP i Naše stranke oštetili Tuzlanski kanton. Ovako, zahvaljujući i delegatima iz Tuzlanskog kantona koji dolaze iz navedenih stranaka, ta sredstva će trošiti samo građani Kantona Sarajevo, tvrde iz KO SDA TK.

Opozicija je, kažu, na ovaj način obezbjedila malu pobjedu za svoje stranačke centrale, ali upisala veliki poraz svoje licemjerne politike u TK, a za šta će potvrdu dobiti već na oktobarskim izborima.

(FENA)