SDP poziva Vladu FBiH da hitno smijeni Upravu EPBiH

Socijaldemokratska partija BiH traži od Vlade Federacije BiH hitnu smjenu Uprave Elektroprivrede BiH, a od nadležnog tužilaštva da pokrene postupak i zaustavi ‘iživljavanje nad privrednicima i građanima’.

– S obzirom na to da je više nego jasno kako Vlada FBiH podržava nezakonito djelovanje uprave EP BiH, tražimo od nadležnog tužilaštva da hitno poduzme aktivnosti u zaštiti pravnog poretka, privrednika i stanovništva od krivičnog djela “samovlašća” menadžmenta EPBiH koji pokušava ostvariti korist koja joj po zakonu ne pripada – navodi se u saopćenju SDP-a.

Ističu da je najviše zakonodavno tijelo FBiH usvajanjem izmjena Zakona o električnoj energiji jasno utvrdilo principe formiranja cijene prema krajnjim potrošačima, te iz SDP-a smatraju da ne postoji niti jedan pojedinac koji ima pravo nezakonitim ugovorima vlastitu poslovnu nesposobnost prebacivati na privredu i građane.

– Više je nego jasno kako se aktuelna Uprava EPBiH u potpunosti pogubila u svojim nadležnostima, te anarhijski štiteći svoje poslovne promašaje preuzela ulogu i zakonodavne i izvršne vlasti čime je jasno zloupotrijebila položaj što traži hitnu reakciju tužilaštva  – saopćeno je iz SDP-a.

(FENA)