SDP upozorio na opasnost destruktivne politike koju vodi Dodik (VIDEO)

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine održalo je danas vanrednu sjednicu o temi aktulenog, kako su naglasili, opasnog napada na ustavni poredak BiH.

Kako je kazao predsjednik stranke Nermin Nikšić, sjednica je organizirana jer je stanje u državi alarmantno, zbog čega SDP pokušava proaktivno djelovati tražeći partnere koji će s njima djelovati na smirivanju situacije.

U cilju zaustavljanja ovakvog stanja SDP se obratio partijama evropskih socijalista i socijalističke internacionalne, podsjeća Nikšić koji je najavio da će biti i nekoliko sastanaka s njima.

Ponovio je da je SDP opozicija vlasti, ali nikada neće biti opozicija interesima građana te je najavio da će ova partija u parlamentu BiH organizirati sastanak s predstavnicima drugih opozicionih strankama kako bi se poslale određene poruke.

Kaže da će se pružiti puna podrška radu visokog predstavnika u BiH Christianu Schmidtu, pozvati na deblokadu državnih institucija te vraćanje rasprave o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona u institucije države.

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović upozorio je da je BiH u najvećoj političkoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je činjenica koja se na krije ni unutar ni izvan BiH.

– Ne trebamo lagati ljude u ovoj zemlji, trebamo upozoriti da postoji opasnost od destruktivne politike koju predvodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegova partija SNSD i moramo biti spremni da se adekvatno odgovori na njih prije svih organi BiH, a potom i zaduženi organi međunarodne zajednice u BiH – pojasnio je Bećirović.

Jedan od zaključaka SDP-a kaže da je krajnje vrijeme da državni organi vlasti prije svih Tužilaštvo BiH počnu raditi svoj dio posla jer već postoje indicije da je počinjeno krivično djelo napad na ustavnopravni poredak i neka druga krivična djela.

Bećirović ističe da visoki predstavnik mora početi raditi svoj posao jer je on konačni tumač ‘Dejtona’, a šest svjedoka potpisnica moraju zaustaviti antidejtonsku aktivnost Dodika jer je usvajanje zakona o agenciji o lijekovima napad na dejtonski i ustavni poredak i za to neko mora odgovarati.

(FENA)