SDP: Vlast nema mjere protiv krize

Federalni parlamentarci opozicionog SDP-a tvrde da će privrednici Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH) znatno skuplje plaćati struju. Nezadovoljni su i reakcijom vlasti na ekonomsku krizu.

Prema riječima zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Muje Hasića, pravna lica su od EP BiH dobila fakture za prvih šest dana ove godine po cijeni koja je 50 posto viša u odnosu na cijenu struje koja je potrošena godinu ranije. Uvjerava da to nije slučaj kod onih kojima struju distribuiraju Elektroprivreda HZHB (EP HZHB) i Elektroprivreda Republike Srpske (EPRS).

“To faktički znači da su pravna lica platila visoke iznose i da je to dovelo u pitanje njihovu likvidnost. To je samo uradila EP BiH, dok to nisu uradila preostale dvije elektroprivrede. To sam provjerio. Preostale dvije elektroprivrede su za januarsku potrošnju primijenili cijenu iz prošle godine”, istakao je Hasić.

Pitao je EP BiH u čijem interesu radi te je konstatovao da im u interesu ne treba biti stvaranje što višeg profita.

“Javna preduzeća nisu formirana da stvaraju najviše profite, već da pružaju usluge građanima i pravnim licima koji plaćaju poreze”, rekao je.

Zastupnik Hasić je iznio i teške optužbe na račun EP BiH.” U bivšoj državi su ljudi, grupa ljudi, pravna lica koja su radila na ekonomskom urušavanju sistema bili otpuženi za subverzivne aktivnosti protiv države. Šta će Vlada FBiH uraditi protiv menadžmenta EP BiH kako bi pravna lica bila jednaka s onima koje struju dobijaju od EP HZHB i EP RS? Nadam se da će biti dovoljan broj ljudi koji će raditi u interesu privrede”, zaključio je Hasić.

Mašić: Vlada nema niti jednu mjeru

Njegov stranački kolega Damir Mašić je istakao zašto je SDP nezadovoljan reakcijom vlasti na ekonomsku krizu.

“Apsolutno nemamo niti jednu adekvatnu mjeru entitetske vlade. Prije svega mislimo na Robne rezerve i Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) koji je po nama mogao mnogo više uraditi. Tako da ćemo mi tražiti hitni izvještaj o stanju robnih rezervi – s čim se raspolaže i u kojim količinama te zbog čega se naftni terminali apsolutno ne koriste u ovoj situaciji”, izjavio je Mašić.

Kako je naveo, tražit će od FUZIP-a da javno objavi koji privredni subjekti, pa i oni koji se bave distribucijom goriva, su kršili zakone koji se odnose na marže. Poručio je da će od entitetske vlasti tražiti konkretne mjere za ublažavanje ekonomske krize.

“O robnim rezervama govorimo godinu dana i danas imamo šizofrenu situaciju da ni premijer ni direktor Robnih rezervi nemaju predstavu čime FBiH raspolaže. Robne rezerve služe za regulaciju tržišta tokom poremećaja. Koja je svrha rezervi ako se njima ne može regulisati”, kazao je.

Mašić je ponovio da SDP očekuje da Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas prihvati prijedlog o ukidanju akciza na gorivo. Napomenuo je da su visokih prihodi u budžetu posljedica inflacije. Kako je naglasio, nije isto platiti PDV na dvije i na četiri KM. Konstatovao je da to znači da visoki prihodi nisu odraz ekonomskih politika. Prema SDP-ovoj procjeni, gorivo će biti jeftinije za 0,30 do 0,40 KM ako se akcize ukinu.