Šef Wagnera “odsječen” od ruskih vlasti nakon javnog izjašnjavanja o municiji

Šef zloglasne ruske skupine plaćenika Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da je odsječen sa svih vladinih komunikacijskih kanala nakon što je nedavno javno zamolio Ministarstvo odbrane da opskrbi njegove borce u Ukrajini hitno potrebnim streljivom.

“Kako bi me spriječili da tražim streljivo, isključili su sve posebne (vladine) telefonske linije u svim uredima i (Wagnerovim) jedinicama i blokirali sve (moje) propusnice za agencije odgovorne za donošenje odluka”, rekao je Prigožin u poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Prigožin je dospio na naslovnice prošlog mjeseca kada je optužio rusko vodstvo da je počinilo “izdaju” time što je svoje borce u istočnoj Ukrajini namjerno lišilo zaliha streljiva.

Nakon toga je pozvao obične Ruse da mu pomognu izvršiti pritisak na regularnu vojsku zemlje da podijeli svoje zalihe streljiva s Wagnerovim plaćenicima.

Iako je Prigožin naknadno objavio da su isporuke streljiva Wagneru nastavljene, u svojoj poruci od četvrtka otkrio je da se “situacija” s nestašicom streljiva zapravo nije mnogo poboljšala.

“Sada mogu samo tražiti (još zaliha) putem medija i najvjerovatnije ću učiniti upravo to”, rekao je Prigožin.

Blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina, Prigožin već mjesecima vodi javni sukob s ruskim vojnim dužnosnicima, optužujući ih da prisvajaju zasluge za pobjede Wagnerovih boraca i da usporavaju napredovanje Wagnerovih jedinica u Ukrajini uskraćivanjem municije.