Šefovi diplomatija Kine i Rusije: Izdržali smo promjenu međunarodnog pejzaža

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi sastao se danas sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u provinciji Anhui gdje su razgovarali o odnosima zemalja, ali i o aktuelnim geopolitičkim promjenama.

U saopćenju nakon sastanka, Yi je izjavio kako je Kina spremna da nastavi saradnju s Rusijom te da je spremna da radi na podizanju odnosa na viši nivo u novoj eri.

“Dugoročno, trebali bismo izvući poruke iz ukrajinske krize te da odgovorimo na legitimne sigurnosne brige svih strana na osnovu principa međusobnog poštovanja i nedjeljivosti sigurnosti. Moramo izgraditi uravnoteženu, efikasnu i održivu evropsku sigurnosnu arhitekturu kroz dijalog i pregovore. Što se tiče odnosa Kine i Rusije, mogu reći da smo izdržali test promjene međunarodnog pejzaža”, rekao je Yi.

Povodom sastanka oglasio se i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin koji je rekao kako saradnja Kine i Rusije nema granica.

“Saradnja između Kine i Rusije nema granica. To se tiče naših bilateralnih odnosa, ali i mjera za očuvanje mira i sigurnosti te zajedničkih koraka za odupiranje hegemoniji”, mišljenja je Wenbin.

Komentarišući posljednju rundu razgovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu, Wenbin je naglasio kako je primijetio pozitivne signale s obje strane.

“Uvijek smo vjerovali da su dijalog i pregovori jedini ispravan način rješavanja krize u Ukrajini. Sve radnje koje mogu doliti ulje na vatru ili pojačati kontroverze moraju se spriječiti”, poručio je Wenbin.

Uoči početka sastanka, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je kako mu je drago što se vratio u Kinu i što razgovara s kolegama iz ove države.

“Prolazimo kroz ozbiljnu fazu u historiji međunarodnih odnosa. Uvjeren sam da će nakon njegovih rezultata međunarodna situacija postati mnogo jasnija. Zajedno s vama, ali i sa ostalim državama, ići ćemo ka multipolarnom, pravednom i demokratskom svjetskom poretku”, poručio je Sergej Lavrov.