Senad Bratić ambasadoru Igoru Kalabuhovu: Ambasadori nisu imenovani za entitete

Poslanik SDA Senad Bratić ocijenio je kako je današnja sjednica NSRS izlaženje iz nadležnosti ove institucije i bespotrebno trošenje novca građana u entitetu Republika Srpska.

Bratić je kritikovao i obraćanje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

“Ambasadori nisu imenovani za entitete, postoje samo ambasadori u državi, i postavlja se pitanje zbog čega je (Kalabuhov) prihvatio nastup u entitetskoj skupštini. On je trebao biti svjestan mogućih negativnih posljedica po RS”, zaključio je poslanik.

Bratić je Kalabuhovu poručio da je gost u Bosni i Hercegovini i da treba poštovati gostoprimstvo domaćina.

“Dejtonski sporazum nije švedski stol da se selektivno uzimaju odredbe. Neprihvatljivo je negiranje visokog predstavnika koji je sastavni dio ovog sporazuma. Po Ustavu Bosne i Hercegovine entitet RS u suverenoj državi BiH nema nadležnosti i ne može razmatrati međunarodni status”, kazao je on, te istakao kako su ovakve sjednice NSRS “kontraproduktivne i ne mogu donijeti pravno dejstvo”.

Na kraju svoga obraćanja Senad Bratić je reagovao na navode koji su nekoliko puta ponovljeni u NSRS kako je BiH “sastavljena” od dva entiteta.

“BiH se sastoji od entiteta, nije sastavljena”, rekao je poslanik SDA.

Zastupnici zastupničke grupe “Zajedno za BiH” napustili su danas posebno zasjedanje NSRS-a tokom obraćanja ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova.

Senad Bratić (SDA) podvukao je da je ovim zasjedanjem NSRS izašla iz svojih nadležnosti jer je pitanje vanjske politike u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Demonstrativno smo napustili sjednicu tokom pokušaja obraćanja Kalabuhova.

Zloupotrijebljeno je gostoprimstvo ispred države BiH, a nijedan ambasador, pa ni Rusije, nema pravo da dovodi u pitanje put BiH prema NATO-u i EU, jer je to odluka državnih institucija – kazao je Bratić.