Simić: Uslovi na tržištu srozavaju vrijednost školovanog i iskusnog novinara

Simić Uslovi na tržištu srozavaju vrijednost školovanog i iskusnog novinara

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić kazao je povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, da su uslovi rada i života novinara potpuno heterogeni i zavise najvećim dijelom od poslodavca te da uslovi na tržištu ‘srozavaju’ vrijednost školovanog i iskusnog novinara po pravilima profesije.

– Prvo su zbog kresanja troškova otkaze u redakcijama dobijali lektori, a sada kada je pravopis nikog ne zanima, novinari su prinuđeni da postaju multimedijalni. Tako se često od novinara očekuje da bude i producent i realizator i fotograf i snimatelj i ton majstor, pa tek onda ono što je njegova primarna dužnost – kazao je Simić za Fenu.

Naglasio je da se položaj novinara u BiH puno ne razlikuje od položaja novinara u regionu, izuzev nepostojanja nekih zakonskih rješenja, poput onih o autorskim pravima u Srbiji, gdje je rad fotoreportera i snimatelja zaštićeniji, odnosno olakšana je sudska procedura prilikom krađe autorskog djela.

– Na položaj novinara, a tu se prije svega misli na socijalni status, više u posljednjoj deceniji utiče tehnološki napredak, nego odnos društva sa posrednicima između događaja od interesa i javnosti. Tehnički uslovi potpunim omasovljenjem i pojeftinjenjem čak i tzv. mobilnog interneta, učinili su da svako misli kako može biti novinar i što je najbitnije mnogi to i pokušavaju – istakao je Simić.

Međutim, tvrdi da to ništa nije izmijenilo važnost novinarske profesije, jer su mediji u uslovima opšte korumpiranosti, posebno sudske vlasti, još jedino čega se političari boje, posebno pred izbore.

U uslovima širenja zarazne bolesti koronavirusa, Simić naglašava da su novinari među izloženijim kategorijama gotovo jednako koliko i policija, zdravstvo ili prosvjeta.

– No, obzirom da je Udruženje novinara Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije organizovalo besplatno vakcinisanje za sve medijske radnike u oba entiteta, što je naišlo na prilično slab odziv, izgleda da se novinari ne boje toliko koronavirusa – zaključio je Simić.

(FENA)