Sirija tvrdi da Erdogan ‘nije ostvario svoje ciljeve’ na samitu u Teheranu

Damask je  saopćio u srijedu da turski predsjednik  nije ostvario svoje ciljeve tokom jučerašnjeg samita s Iranom i Rusijom, aludirajući na napore Ankare da okupi podršku za svoju vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ugostio je ruskog i turskog kolegu, Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, u utorak u okviru mirovnog formata iz Astane, koji ima za cilj okončati sirijski 11-godišnji sukob.

Iran i Rusija podržavaju vladu u Damasku a Turska podržava pobunjeničke snage protiv vladinih trupa u dugotrajnom ratu.

Turska se, međutim, duboko protivi poluautonomnoj kurdskoj administraciji u naftom bogatoj sjeveroisročnoj Siriji, a Erdogan je u posljednje vrijeme u više navrata najavljivao pokretanje ofanzive protiv kurdskih milicija, na temeljima napada iz 2019.

Erdogan je izjavio na samitu da će Turska “nastaviti borbu protiv terorističkih organizacija”, tražeći rusku i iransku podršku.

Satima nakon što je samit zaključen, sirijskog ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada primio je u Teheranu njegov iranski kolega Hossein Amir-Abdollahian.

– Erdogan ima brojne ciljeve i politike koje je želio da nametne na tom sastanku. Ti ciljevi nisu ostvareni zahvaljujući ozbiljnim raspravama i stavovima koje su iznijeli iranski i ruski prijatelji – izjavio je Makdad na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi AFP.

(FENA)