Skupština KS danas o Budžetu za 2022. godinu u iznosu od 1.220.787.840 KM

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas će na sjednici razmatrati Prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu a koji iznosi 1.220.787.840 KM.

Utvrđeni Nacrt Budžeta KS za 2022. godinu iznosio je 1.101.295.480 KM, ali je tokom javne rasprave Vlada KS predložila korekcije, te je Budžet KS utvrđen u iznosu od 1.220.787.840 KM i proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Na denvnom redu je Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta, a po skraćenom postupku će biti razmatran i Prijedlog Zakona o stavljanju van snage Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama. Pred zastupnicima je i Prijedlog Zakona o komunalnim taksama.

Na dnevnom redu sjednice je i donošenje odluka o davanju saglasnosti na finansijski plan i program rada za 2021. godinu sedam javnih instituca KS: Dom zdravlja, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Također će se donositi i Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje KS Sarajevo za 2022. godinu sa Odlukom o izvršenju Finansijskog plana za istu godinu, kao i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Statut o izmjenama i dopunama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Prema predloženom dnevnom redu, zastupnici će donositi odluke za zaključivanju sedam Ugovora o kupoprodaji privremenog objekta radi rušenja, u svrhu izgradnje IX Transferzale.

Zastupnici će na sjednici donijeti Odluku o razrješenju Nezavisnog odbora KS, ali i imenovanju novog.

Na dnevnom redu je i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području KS za novembar 2021. godine, kao i Informacija o provođenju Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS-u, najavljeno je iz Službe za protokol i Press KS.

(FENA)