Slovačka preuzela predsjedavanje Višegradskom grupom

Svečana ceremonija povodom završetka mađarskog predsjedavanja i preuzimanja predsjedavanja Slovačke Višegradskom grupom održana je danas u Sarajevu.

Kako je kazao ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa, Višegradska četvorka je osnovana 1991. godine, jedinstven je savez država utemeljen na zajedničkoj historiji, vrijednostima i interesima.

– V4 države već više od 30 godina predstavljaju jedan on najuspješnijih primjera ekonomske i političke tranzicije. Naše države za to vrijeme nisu ojačale samo u ekonomskom smislu, već su postale i važan politički faktor. Jedan od najvažnijih ciljeva svih višegradskih država predstavlja jačanje stabilnosti srednjeevropske regije. Iz tog razloga se snažno zalažemo za što bržu evropsku integraciju zemaljan zapadnog Balkana – kazao je Posa.

Napominje da dokaz uspješne integracije članica Višegradske grupe u Evropsku uniju predstavlja činjenica da one spadaju među najbrže rastuće evropske privrede Evrope, te da zahvaljujući tome one daju veliki doprinos ekonomskom rastu i finansijskoj stabilnosti Unije.

– Naš cilj je dalji razvoj ekonomske saradnje među višegradskim državama, pri čemu se želimo posvetiti energetskoj i prometnoj povezanosti, te na područja kao što su inovacije i digitalizacija – rekao je ambasador.

Slovački ambasador u BiH, Martin Kačo podsjeća da je ovo šesto slovačko predsjedavanje Višegradskom grupom, te da se ove godine ono odvija uz neposredno prisustvo rata u Ukrajini.

– Bitno je da čvrsto stojimo u odbrani demokratskih vrijednosti, te u njegovanju ljudskih prava i sloboda. Slovačko predstadavanje će se fokusirati na jaču regionalnu saradnju i jačanje veza, ekonomsku saradnju, više kohezije, inovacija, te na razvoj turizma i privrede – poručio je Kačo.

Dodao je da su se zemlje Višegradske grupe devedesetih godina ujedinile u borbi protiv represije komunističkih režima, te da su EU i NATO bili zajednički i slobodni strateški izbor ovih zemalja.

– I dalje ćemo se fokusirati na pomoći Ukrajini i njenom narodu koji se bori za svoju budućnost i opstanak. Kontinuiranim naporima ćemo biti posvećeni i našim partnerima u Moldaviji i Gruziji, ali istovremeno ćemo još glasnije podržavati zemlje zapadnog Balkana. Proces EU integracija je najmoćnije sredstvo transformacije – zaključio je slovački ambasador.

U okviru manifestacije održan je koncert gudačkog kvarteta koji je izvodio djela slovačkih, čeških, poljskih i mađarskih kompozitora.

(FENA)