Šojgu i Putin održali sastanak, dio ruskih trupa u Ukrajini ide na “godišnji odmor”

Ministar odbrane Rusije Sergej šojgu održao je danas sastanak s liderom države Vladimirom Putinom s kojim je razgovarao o aktivnostima ruske vojske u Ukrajini.

Kao što je naglašeno i tokom vikenda, Šojgu je obavijestio Putina kako su snage ruske vojske u potpunosti uspostavile kontrolu nad područjem Luganska.

Ruski zvaničnici svoju agresiju na Ukrajinu nazivaju “specijalnom vojnom operacijom”.

“Operacija oslobađanja teritorije počela je 19. juna i završena je 3. jula. Operaciju je izvela ruska grupa ‘Centar’ pod komandom Aleksandra Lapin uz podršku južnih grupacija kojim komanduje Sergej Surovikin. Za dvije sedmice oslobođeno je 25 naselja”, rekao je Šojgu.

Na riječi Šojgua osvrnuo se i Putin koji je rekao kako vojnici koji su učestvovali u ovim operacijama moraju dobiti odmor i nagradu.

“Jedinice grupacije ‘Centar’ i ‘Jug’ koje su učestvovale u borbama trebalo bi da se odmore i povećaju svoje borbene sposobnosti. Istovremeno, grupe ‘Zapad’ i ‘Istok’ trebaju nastaviti svoje akcije prema planu”, rekao je Putin.

Također, prvi čovjek Ruske Federacije je najavio i nagrade za vojnike.

“Vojnicima koji su se istakli prilikom ratovanja bit će dostavljena priznanja. Znam da u ruskoj vojsci ima mnogo hrabrih i profesionalnih vojnika i svi trebali biti nagrađeni odgovarajućim državnim nagradama”, poručio je Putin.

Na kraju sastanka, ministar odbrane Sergej Šojgu se osvrnuo na gubitke ukrajinske vojske.

“Oni iznose 5.469 vojnika. Ukrajinci su izgubili 196 tenkova, 166 topova, 87 višecjevnih raketnih bacača, 12 aviona i 65 dronova”, zaključio je Šojgu.