Starović: Dužnosnici EU očekuju da se Srbija pridruži sankcijama

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije Nemanja Starović kazao je, u povodu sutrašnjeg posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Beogradu, da svi dužnosnici iz zemalja Europske unije (EU) očekuju da se Srbija pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

“Stajalište Srbije je jasno i principijelno i definirano je zaključcima Vijeća za nacionalnu sigurnost koji su usvojeni dan nakon početka rata u Ukrajini”, kazao je Starović te dodao da se Srbija tih zaključaka drži zato što definiraju jedan koordinatni sustav unutar kojeg donosi vanjskopolitičke odluke.

Po njegovim riječima, kada bi se ostavili po strani principi i vrijednosti, uvođenje sankcija Rusiji donijelo bi daleko više štete Srbiji nego ruskim partnerima.

Starović vjeruje da takvo stajalište može biti razumljivo njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Ističući da je posjet njemačkog kancelara Scholza od velikog značaja za Srbiju, Starović je kazao da će među temama razgovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kancelara Scholza biti ekonomija i investicije, ali i krupne političke teme, među kojima su pitanje Kosova i rat u Ukrajini.

(FENA)